Národní park Stolové hory

Národní park Stolové hory Zdroj: Profimedia.cz

Národní park Stolové hory
Národní park Stolové hory
Národní park Stolové hory
Národní park Stolové hory
5
Fotogalerie

Nejvyšší pískovcové vrcholy Polska můžete zdolat v národním parku Stolové hory

Ďáblova kuchyně, Kuří noha, Krakonošova šíje, Dvounohý hřib – to jsou jen některé z názvů skalních útvarů z kamenného bludiště na stolové hoře Bor v národním parku Stolové hory v jižním Polsku.

Tato 900 metrů vysoká hora je na hranici s Českou republikou a je dominantou Jiráskova kraje na dosah z Hronova. Uslyšíte tu řadu pověstí. Jedna z nich říká, že kamenná Panna má na klíně rozešitou košili a jednou do roka, kdy ji Krakonoš o Velikonocích „oživí“, ušije jeden steh. Až košili došije, bude prý konec světa. Polská varianta pověsti zase praví, že ve zdejším kraji žila velmi krásná panna a moc se líbila i Krakonošovi. Ona ho ale stále odmítala, a tak ji za trest proměnil v kámen.

Nejvyšší pískovcovou stolovou horou v národním parku je Velká Hejšovina (919 m). Polsky se jmenuje Szczeliniec Wielki. Vychází se na ni z obce Karłów, kde byla původně pevnost založená v roce 1730 Karlem VI. Již v roce 1790 tamní rychtář Pakel se šlechticem Bonaventurem von Rauchen vybudovali stezku na horu, odkud jsou krásné vyhlídky na další stolové hory. Museli překonat 150 metrů převýšení kamennými schody a pak téměř hodinový okruh mezi skalami, které rychtář také všechny pojmenoval.

Tato oblast má i s námi dost společného. Spadala pod Sudety, kde dříve žili Češi, Poláci a Rakušané, evangelíci i katolíci v dobré shodě, a v nedaleké Čermné je i pokus z nedávné doby tuto shodu připomenout a rozšířit na celé národy. Starosta obce nechal vybudovat pomník tří kultur – české, německé a polské. Vyjadřuje biblický příměr – smíření, který představují kameny z Prahy, Krakova a Cách s texty ve všech třech jazycích.

Je tu i další pomník z dřívější doby. Byl postaven na památku Anny Svídnické z rodu Piastovců (pravnučka polského krále Vladislava Lokýtka), která byla v roce 1354 provdána za našeho Karla IV. Do té doby také sahají historické začátky Čermné, která právě díky Anně začala vzkvétat.