Pouštní údolí Vádi Ramm

Pouštní údolí Vádi Ramm Zdroj: Profimedia.cz

Pouštní údolí Vádi Ramm
Pouštní údolí Vádi Ramm
Pouštní údolí Vádi Ramm
Pouštní údolí Vádi Ramm
Pouštní údolí Vádi Ramm
5
Fotogalerie

Údolí Vádi Ramm v jordánské poušti vás nadchne svojí drsnou krásou i bohatou historií

V Jordánsku tvoří poušť téměř 80 procent rozlohy země a postupuje dále do Sýrie, Iráku a Saúdské Arábie. Severní části jordánské pouště jsou tvořeny vulkanickým čedičem, který je v některých částech našedlé barvy, ale v jižních oblastech najdete pískovec a žulu. V jižní části Jordánska, severovýchodně od přímořského města Akaba, se rozprostírá pouštní údolí Vádi Ramm, kterému se říká také Měsíční údolí. Důvodem k názvu je téměř „měsíční charakter“ oblasti, která oplývá úžasnou scenerií pískovcových skal, tyčících se uprostřed písečných planin.

Oblasti Vádi Ramm byly osídleny již ve starší době kamenné, o čemž svědčí nejen nálezy starých nádob a hrotů šípů, ale i kresby na skalách, kterých se zde nachází kolem 4000. Kresby, které uvidíte především na začátcích údolí či nedaleko vodních zdrojů, znázorňují výjevy z lovu zvěře a popisují ráz tehdejší krajiny, která byla tenkrát zcela jiná.

Zmínky o Vádi Ramm jsou také v římské a řecké literatuře, která hovoří o vinicích a borovicích v této oblasti. Postupem času se tu významně projevil proces desertifikace, který neúprosně pokračoval oblastí a byl umocněn také vytěžením vzácné vegetace. Vodní zdroje ale zůstaly zachovány. Vděčí za to žulovému podloží, které zabraňuje pronikání vody do půdního podloží a způsobuje jeho zpětné vypařování.

S pouští Vádi Ramm je také spojeno jméno slavného anglického plukovníka T. E. Lawrence, který je znám jako Lawrence z Arábie (1888-1935) a jenž se proslavil účastí na arabském povstání proti Turkům v letech 1917 až 1918, během kterého bojoval mimo jiné i proti turecké posádce, umístěné v přístavním městě Akaba.

Vádi Ramm je domovem beduínů, jichž zde žije 40 000 až 50 000, přičemž toto číslo bohužel klesá. Dodnes se věnují nomádskému stylu života. Chovají ovce, kozy, ale i velbloudy. Tato etnická skupina má velice silné tradice a dokáže udržet svoji kulturu nedotčenou moderním způsobem života, na rozdíl od beduínů na severu země.