Sýrie v roce 2007

Sýrie v roce 2007 Zdroj: Lenka Klicperová

Sýrie v roce 2007
Sýrie v roce 2007
Sýrie v roce 2007
Aleppo, Sýrie v roce 2007
Sýrie v roce 2007
24
Fotogalerie

Před deseti lety v Sýrii

Je to deset let, co jsem poprvé přijela do Sýrie. Poprvé jsem viděla Blízký východ, poprvé poušť, poprvé Damašek. Tehdy Sýrie byla ani náznakem nepřipomínala zkázu a zmar, který je dnes vidět na tolika místech této kdysi krásné a pohodové země.

Mám Sýrii spojenou s mnoha nádhernými zážitky. Festival Hedvábná stezka, na který jsem byla pozvána, se konal v Latákii a nadchl mne jako řada jiných věcí. Přijely se tam prezentovat soubory z celého světa. Dodnes vidím tu neskutečnou přesnost, s kterou prováděli naprosto přesné skoky gruzínští tanečníci a sošnou eleganci, s jakou se pohybovaly gruzínské tanečnice. Flamenkové tanečnice střídaly orientální krásky zahalené do průsvitných závojů. Vše v kulisách antického amfiteátru. Nádhera, čistá a dechberoucí.

Bašár Asad byl s námi všude. Na každém rohu nebo volné ploše v Damašku, v malých dílničkách, kde místní muži svářeli nebo pražili ořechy, ale taky třeba v hotelu, kde visel jeho portrét, který mohl měřit snad dvacet metrů na výšku. Syria believes in you, píše se na jednom z billboardů z těch starých fotek. Což je dost ironie, vzhledem k pozdějším okolnostem. Tehdy, v roce 2007, ale bylo všechno jinak.

Kouzelný Damašek

Damašek mě okouzlil. Procházet se starými uličkami, mezi letitými, sice ne moc udržovanými, ale půvabnými domy bych dokázala celé dny. Tu nabízejí tepané nádobí a dekorace, tu skvělé mandle, tamhle zase proslulé aleppské mýdlo. Nedávno jsem si ho zase přivezla ze Sýrie. Koupila jsem ho v Kobaní, kam ho z Aleppa pašují obchodníci. Byznys si najde cestu všude. Kurdové pochopili, že v Aleppu se dá zboží nakoupit levněji než v Kámišlí, a tak se nezalekli ani takové drobnosti, že jim v cestě stojí Islámský stát. I s islamisty se lze dohodnout, když na tom mohou vydělat. Kurdové najali arabské obchodníky, platí na checkpointech islamistům tribut. Jako za časů svatého Václava. A pořád na tom ještě vydělají…

Aleppo, Hamá, Krak des Chevaliers, Malula se starými křesťanskými kostelíky, kde se ještě modlí v aramejštině, Kristově jazyce.

Dnes Syřané platí za svou svobodu neskutečnou daň. Tedy, jestli to je daň za svobodu, za Sýrii bez Asada. Obávám se, že ne. Tak jednoduché to v šestiletém konfliktu, který zatím nespěje k blízkému konci, bohužel není.