Mantanani Besar, největší ze tří malých ostrovů

Mantanani Besar, největší ze tří malých ostrovů Zdroj: Tomáš Dvořák

Pulau Gaya aneb bydlení na vodě
Ostrůvek Lungisan
Mantanani Kecil
Šnorchlování mezi ostrůvky
Palmová plantáž u Sepiloku
6
Fotogalerie

Výprava do malajské části ostrova Borneo aneb Moje cesta splněných přání

Dosud jsem cestoval jen po Evropě. A teď jsem letěl přes půl zeměkoule, a nečekaně navíc sám. Risk se mi vyplatil, protože navzdory některým potížím jsem si cestu po malajsijské části Bornea neskutečně užil a splnil si vše, co jsem toužil zažít.

Borneo jsem toužil vždycky navštívit, protože miluju přírodu. Fauna a flóra, které znáte ze zoo nebo jen z fotek, jsou tady na dosah ruky, neskutečně krásné, až nepopsatelné. Zajímaly mě hlavně deštné lesy a orangutani, takže jsem navštívil Sepilok, kde je záchranářské centrum. Džunglí tu vedou dřevěné lávky, z nichž sledujete život orangutanů ve volné přírodě, někdy v bezprostřední blízkosti. Středisko pro objevování deštného lesa tu vybudovalo systém stezek, jež vám ukážou poměrně velké území lesa, jeho obyvatele i bohatý život rostlin.

Krátké přelety nad malajsijskou částí ostrova mě zavedly na několik jednodenních výletů, třeba na řeku Kinabatangan, které se přezdívá Amazonka východu. Pozoroval jsem v řece krokodýly, na březích opice, varany, slony, divoká prasata a kočkovité šelmy. Neuvěřitelný zážitek pro milovníka zvířat!

Ostrovy Mantanani jsem si vybral proto, že jsem chtěl bydlet na nějakém opuštěném ostrově, kde bych mohl sledovat i podmořský život. Ubytoval jsem se v chýši hned na pláži, elektřina fungovala jen určité hodiny, auto jste tam nenašli a všude po ostrově běhaly krávy. To jsem přesně hledal, možnost odložit moderní technologie. Podmořský svět, jaký tam byl, jsem do té doby znal jen z akvária. Několikrát jsem si udělal i šnorchlovací výlet lodí, kde byli k vidění koráli, exotické ryby a želvy karety. Jedno z mých přání bylo vyzkoušet si potápění, což se mi nakonec poštěstilo.

Velmi zajímavé bylo pozorovat životy místních. Nepracovali pro někoho a za peníze, ale pracovali pouze pro sebe, aby přežili. Vyráběli lodě, stavěli si domky, lovili ryby, prostě věci nutné k běžnému životu. Někteří vůbec moderní technologie neznali a bylo fajn je pozorovat, jak si užívají obyčejný běžný den.

Zážitků a nezapomenutelných momentů bylo opravdu hodně a je těžké vybrat ten největší. Prožil jsem samozřejmě i nepříjemné chvíle, ale každá zkušenost mi něco přinesla. Je na každém, co si z dané situace vezme. Cestování na vlastní pěst s sebou může přinést i komplikace, ale když se s nimi dokážete vypořádat, posune to dojmy z cestování ještě dál a člověka to zocelí.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: