Obálka

Obálka Zdroj: Lidé a Země

Kantábrie
Sierra Leone
Tunisko
Anglie
Rozhovor s Petrem Slavíkem
7
Fotogalerie

Šťavnatá Kantábrie, egyptské speciality i hadí festival. Dubnové číslo LaZ právě vychází!

Jarní měsíce jsou pro poznávání nových míst jako stvořené. Zima už je minulostí a do letních veder ještě daleko. Načerpejte inspiraci a prozkoumejte spolu s námi Kantábrii, africkou Sierru Leone, tuniské vnitrozemí, Sístán a Balúčistán v Íránu nebo českou Toulavu. Chybět nebude ani hadí festival v Cocullu nebo hostina na březích Nilu.

Vzduch je svěží a lehký, a my vás proto pozveme na severní pobřeží Pyrenejského poloostrova, do Kantábrie, která vám poskytne naprosto odlišný pohled na Španělsko. Je synonymem rozmanitosti a nevšedních zážitků. Jedním z největších pro vás může být skutečnost, že již dvacet kilometrů od nádherných divokých pláží a útesů se ocitnete v horské oblasti nabízející úchvatné výhledy na vrcholky pohoří Picos de Europa, které se rozprostírá na území tří autonomních společenství Španělska – Asturie, Kantábrie a Kastilie a Leónu. Ráno se tak můžete koupat v oceánu a po obědě si užívat horské turistiky. Není to ale jen příroda a nekonečná možnost výletů a koupání. Kantábrie je také vynikající, co se týče gastronomie a městské turistiky. Nikde jinde ve Španělsku nenajdete tak pestrou nabídku jídel a nápojů jako právě tady. Klára Hájková vám doporučí to nejlepší.

Pod názvem Sierra Leone si většina z nás vybaví diamanty, krvavou občanskou válku a dětské vojáky. Zuzana Habaňová ale přináší reportáž z prosluněných pláží, Banánového ostrova i rušného vnitrozemí. Doruda zbarvená krajina, plantáže palmy olejné, stromy obsypané mangem, papájou nebo chlebovníky, pole s maniokem. Městečka plná přátelských lidí, skvělá kuchyně a národní parky. I taková může být africká kráska s krvavou minulostí.

Neklidná provincie na samém jihozápadě Íránu je kolébkou dějin země a pod jejím povrchem se prý skrývají pozůstatky desítek měst z doby bronzové. Cestovat dnes k nim není ale ani snadné, ani bezpečné. Jak se to zdařilo zkušené cestovatelce a znalkyni regionu Lence Hrabalové? Odhalte spolu s ní tajemství Sístánu a Balúčistánu!

Johana Sedláčková na našich stránkách odhalila skrytou tvář Tuniska. Zapomeňte na přímořská letoviska, ale vydejte se spolu s ní objevovat pouštní oblast, staré berberské vesnice v horách nebo místa ztracená ve vnitrozemí.

Chuť na něco ostřejšího by vám mohla spravit hostina na březích Nilu a Rudého moře, kam vás tentokrát zavede Bronislav Jaroš. Doporučí také to, na co si dát v Egyptě pozor, a čemu se v místní gastronomii naopak určitě nevyhýbat.

Reportáž z bizarního hadího procesí v Cocullu vám možná vyrazí dech. Velkolepý svátek svatého Dominika, uctívaného pro svoje schopnosti chránící před uštknutím hadem, tu má poněkud extrémní podobu.

Profesionální fotograf Petr Slavík se v rubrice Portrét rozpovídal o svém životě, kariéře i soutěži Czech Nature Photo, které předsedá a jež letos vstupuje do sedmého ročníku.

Utřídit si myšlenky a zabojovat s jarní únavou můžete na stezce Toulavou, kde si šéfredaktor Honza Čermák zavzpomínal na Svatojakubskou pouť. Stezka údolím Lužnice se jako první česká trasa dostala mezi oficiálně uznané nejlepší pěší trasy Evropy. Kopíruje část jihočeského „camina“ a 55 km mezi Planou nad Lužnicí a Týnem nad Vltavou je rozděleno do čtyř denních etap. Prostřední dvě vymezují pouť mezi Táborem a Bechyní. Za příjemného květnového počasí snadno propadnete jejímu voňavě podmanivému kouzlu.

Ještě váháte, kam vyrazit? My vám doporučíme třeba květnovou Botswanu. Vy ale začněte tím, že si dojdete pro nové číslo LaZ!