Červnové vydání Lidé a Země

Červnové vydání Lidé a Země Zdroj: Lidé a Země

Řecko
Aljaška
Albánie
Uzbekistán
Indie
9
Fotogalerie

Jak si užít Řecko v pohybu? Jaké je být tibetským uprchlíkem v Indii? Nejen to najdete v novém čísle Lidé a Země!

Přinášíme vám pravidelnou dávku zážitků z celého světa v novém čísle jediného českého cestovatelského měsíčníku. Tentokrát s námi zavítáte do jihovýchodní Evropy, Afriky a na jih Asie.

Cestovatelské duo Irena a Jiří Páleníčkovi vám ukáže, jak si užít aktivní a rozmanitou dovolenou na řeckých ostrovech. O žádném spěchu v Řecku nemůže být řeč – trajekty mají často zpoždění, a tak je lepší nechat čas volně plynout a nic neplánovat. Páleníčkovi poznávali zdejší ostrovy z cyklistického sedla a přidali také několik tipů, jak kola do Řecka a po jeho území přepravovat. Nezůstali však jen na souši, modravé laguny se vyplatí objevovat na kajaku, takže se podělí i o tipy na nejkrásnější pláže a zátoky, kam se jen tak nějaký turista nedostane. A pokud vám vyhládne, nesmíte zapomenout ochutnat místní rybí speciality, výtečná šťavnatá rajčata či ouzo!

Z tepla se vydáme na sever USA, konkrétně na Aljašku, jejíž panoramatické silnice zkoumal Miloslav Martan. Fotoaparátem tak zvěčnil pláně, lesy a hory národního parku Denali, projel se po zlatokopecké cestě a navštívil také Kennecottský měděný důl. Objevoval krásy nejslavnější aljašské silnice Alaska Highway, u níž narazil na grizzlyho. Divoká zvířata na Aljašce opravdu potkáte na každém kroku, takže neopatrnost se nevyplácí. V Sedmičce se pak můžete těšit na Miloslavovy severoamerické srdcovky, kam se moc rád vrací.

Do Uzbekistánu se vypravil Michal Muška a zkoumal zde úrodnou Ferganskou kotlinu. Navštívil nejen historické památky a stavby v Kokandu či Taškentu, ale také autentické tržiště v Namanganu či poměrně moderní město Fergana. Lidé jsou tu velmi pohostinní a zejména mladší generace si ráda procvičí znalost angličtiny, takže se nemusíte bát, že byste měli problém s komunikací.

Na našem území objevíme půvaby Českého středohoří, konkrétně městečka Louny, ležícího asi 60 kilometrů od Prahy. Z věže místního chrámu sv. Mikuláše se můžete kochat nádherným kopcovitým panoramatem, procházet se po stopách bývalých hradeb, jejichž krása je dnes bohužel zastíněna socialistickou architekturou, a navštívit nedaleký Písečný vrch, kde žije mnoho druhů vzácných opeřenců.

Duelu se proti sobě utkaly Keňa a Tanzanie, dvě východoafrické země, které turisty lákají na nádherná safari či výlet k Viktoriinu jezeru. I přesto si však uchovávají jedinečnost. Věděli jste například, že pěvecká legenda Freddie Mercury se narodila právě na tanzanském Zanzibaru?

Přemýšlíte, kam vyrazit v červenci? Turistická sezona se letos rozjíždí naplno, a tak se na vás ze všech informačních kanálů jistě valí nejrůznější tipy a nabídky, jak vytěžit z dovolené maximum. Pro cestovatele, kteří by na výpravě do zahraničí rádi skloubili toulání přírodou, bílé písečné pláže a zajímavou kulturu, je perfektním místem Srí Lanka! Během léta se tu koná spousta festivalů a oslav různých svátků, takže o zábavu nouze nebude. A jako bonus by vás mělo čekat příjemné počasí bez monzunových lijáků.

Magdaléna Rojo se vydala objevovat život Tibeťanů, kteří v minulém století utíkali před čínskou okupací a dnes obývají tibetské usedlosti v Indii, Nepálu nebo Bhútánu. Dozvíte se, jak uprchlíci udržují svou kulturu a tradice a jak funguje tajemná tibetská medicína, úzce spojená s astrologií.

Proč Mára Holeček nechce do nebe a co ho tak fascinuje na horských štítech? O tom si s českým horolezcem povídal Honza Čermák. Mára se podělil o to, co se mu při lezení honí hlavou, a také o schopnosti se nevzdávat – na pákistánskou osmitisícovku Gašerbrum I totiž vylezl až na pátý pokus, což svědčí o jeho nezdolné povaze.