Obálka

Obálka Zdroj: Archív

Jihozápad USA
Etiopie
Bali
Horské silnice
Londýn
7
Fotogalerie

Krásy jihozápadu USA nebo kohoutí zápasy v Indonésii? Nejen to objevíte v narozeninovém čísle Lidé a Země!

Časopis Lidé a Země slaví 70 let od prvního vydání a k této příležitosti jsme pro vás přichystali 70 bonusových stran, plných cestovatelských tipů a zážitků. Tentokrát s námi zavítáte do Severní Ameriky, Asie nebo Afriky.

Šéfredaktor časopisu Honza Čermák představí nádhery amerického jihozápadu a provede vás méně známými kaňony, které si svou krásou nezadají s proslulými národními parky. Na Honzu pak naváže cestovatel a fotograf Jan Miřacký a prostřednictvím nádherných fotografických úlovků poodhalí krásu měsíční krajiny a pískovcových velikánů. Při pohledu na úžasné fotky vyprahlé krajiny vám bude pekelné horko! Na závěr vás čeká přehledná infografika s mapkou míst, která byste při návštěvě této části USA neměli minout.

Magdalena Rojo se vydala do Etiopie, konkrétně do severního regionu Tigrajsko, který silně poznamenala válka se sousední Eritreou. Dozvěděla se o nelehkém životě místních, prozkoumala město Aksúm a jeho pohřebiště se známými obelisky. A jako milovnice kávy vám přiblíží etiopskou kulturu a rituály spojené s pitím oblíbeného nápoje. Věděli jste, že Etiopané připisují kávě i spirituální vlastnosti?

Bali je oblíbeným cílem turistů z celého světa. Kromě rýžových políček a malebných vesnic ovšem Martin Hájek objevoval i místní tradici pořádání kohoutích zápasů. Takzvaný tejen je podle Martina v podstatě neoficiálním národním sportem, který se však Balijci snaží před turisty spíš zatajit, a proto je dobrodružství a smysl bojů mezi opeřenci v aréně zahaleno tajemstvím. Zápasy s sebou samozřejmě přinášejí i něco jiného než zábavu – sázení na vítěze tu představuje tvrdý byznys, kdy je možné vyhrát i prohrát miliony rupií.

Přemýšlíte, kam vyrazit v květnu? Střelka našeho Kompasu míří na Balkán! Do Bosny a Hercegoviny na rozdíl od jiných balkánských zemí necestuje tolik turistů, a můžete si proto užít zasloužený klid. Za návštěvu stojí metropole Sarajevo, most v Mostaru nebo město Trebinje ležící na břehu řeky pod horami.

Jolana Sedláčková světem ráda projíždí po silnici, takže přináší přehled nejkrásnějších a nejklikatějších horských cest, z nichž se tají dech. Objevíte tak serpentiny rumunské Transfagarašské silnice či zatáčky v albánských horách. V Sedmičce se pak můžete těšit na seznam těch současně nejkrkolomnějších a nejúchvatnějších nebeských tras, kam se odváží jen ti nejzkušenější řidiči.

V Evropě zavítáme do kosmopolitního Londýna, kde vám Daniel Pečeňa představí neobvyklou krásu místní architektury, která překonává čas i hranice. Kromě klasických edwardovských či gregoriánských kousků tu totiž narazíte i na mešity, buddhistické chrámy, nebo dokonce švýcarské chalupy. Za světovou architekturou můžete cestovat, aniž z metropole vytáhnete paty.

V Duelu se utkala nejznámější kalifornská města, San Francisco a Los Angeles. Zatímco prvně jmenované zaujme zejména kopcovitým terénem, roztomilými tramvajemi a Golden Gate Bridge, hollywoodské Město andělů je mekkou filmového průmyslu, celebrit a celkově americké kultury. Které vás okouzlí víc?

Pavlem Pavlem jsme si popovídali o sochách na Velikonočním ostrově, o setkání s cestovatelem Thorem Heyerdahlem i o tom, jak se mu po návratu do Prahy změnil díky tomuto experimentu život. Tento strakonický rodák zasvětil ostrovu přes čtyři dekády svého života a i díky němu se naše země proslavila mezi cestovateli po celém světě.

Kromě obvyklého obsahu vás čeká sedmdesát narozeninových stran, na nichž se ohlížíme za historií časopisu. A představujeme sedm příběhů našich přispěvatelů a dobrodruhů, kteří se jen tak něčeho nezaleknou. Můžete se těšit i na rozhovor s Nelly Rasmussen nebo na tipy na návštěvu všech světadílů. Tak hurá do čtení!