Zdroj: dotFOX

Cestování v roce 2021 je adrenalin. Jak si užít dovolenou bez strachu z karantény?

Cestování v dnešní době není žádný med. Člověk, aby se bál vytáhnout paty za hranice Česka, protože nikdy neví, jaké podmínky budou aktuálně panovat v cizině a jaké při návratu zpět do vlasti. Příchod nového typu koronaviru dovoleným pořádně zatopil, lze si letos vůbec užít dovolenou bez strachu z karantény?

V loňském roce mnozí zahraniční dovolenou odpískali s tím, že letos si to pořádně vynahradí. Avšak ani rok 2021 není bez omezení a neustále se měnících podmínek, i proto žádnému velkému plánování současná doba nepřeje. Přesto si ale lze užít pohodovou dovolenou bez stresu.

Last minute dovolená je v době covidu skvělým řešením

Plánujete-li dovolenou několik týdnů či dokonce měsíců dopředu, pak na tyto praktiky zapomeňte, aktuální situace jde ruku v ruce s last minute zájezdy. Dovolená na poslední chvíli nebyla nikdy víc lepším řešením než právě teď. V žádném případě tím ale nemyslíme, nechat vše náhodě a den před volnem v práci sednout k počítači a začít procházet, co je k mání.

Last minute dovolená nemusí být celá naplánovaná v rychlosti a bez dlouhého rozmýšlení, volnost dejte pouze cílové destinaci. Ujasněte si dopředu, zda chcete letět k moři do resortu s all inclusive službami, nebo byste raději vyrazili po vlastní ose do apartmánu k jezerům v horách. Cíl cesty pak vybírejte na základě aktuálních platných podmínek pro cestování.

Kde najít dovolenou na poslední chvíli?

Last minute zájezdy nabízí všechny cestovní kanceláře, čím více jich budete mít v merku, tím větší výběr si zajistíte. Rozhodně ale nemusíte obcházet všechny cestovky ve vašem městě a prohlížet desítky katalogů, mnohem efektivnější je využít online srovnávač zájezdů, kde najdete stovky nabídek od nejrůznějších poskytovatelů. Na vás pouze bude upřesnit výběr a navolit si parametry podle vašich představ.

Díky internetovému porovnávači se nebudete muset probírat nevyhovujícími nabídkami, o které nemáte zájem. Přesně si stanovíte, jaký typ zájezdu chcete, jaký typ stravy preferujete nebo jakou minimální úroveň hotelu akceptujete.

Pozor na cestovatelský semafor!

I na poslední chvíli ale není radno zapomínat na tzv. cestovatelský semafor, který vám pomůže zjistit míru nakažení tamních obyvatel, a to na základě barvy. Země v zelené zóně jsou bezpečné a cestování je tak pro tyto cílové destinace bez omezení, u oranžových států už je nutné zbystřit, do červených se pak raději ani nepouštět.

Konkrétní podmínky pro cestování do ciziny najdete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí, ty je dobré sledovat minimálně 48 hodin před odjezdem na dovolenou, sejně tak i před příjezdem domů.