Výše hlavního vodopádu činí přibližně patnáct metrů

Výše hlavního vodopádu činí přibližně patnáct metrů Zdroj: Jakub Hloušek

Poslední vodopád se nachází pod skálou s pramenem. Skládá se z více stupňů a dosahuje celkové výše dvacet metrů.
Hlavní vodopád u silnice. Pod ním pak ještě padá další, ale ten je nepřístupný.
Nízké travertinové bariéry s jezírky vyplňují dlouhý úsek údolí Nežice
I přes dostatek vody okolní jižní svahy kaňonu Kolpy nesou prvky teplého Středomoří
Vydatné vyvěračky a krasové prameny, kdy se z útrob země dere na povrch rovnou celá řeka jsou typické pro horstva Dinárské soustavy.
8
Fotogalerie

Úchvatný vodopád u silnice do Chorvatska skrývá příběh ztracené dívky

Někdo se hrne do Chorvatska tou nejkratší nejpřímější, nerychlejší a tím pádem nejucpanější cestou. Jiný si zase putování rozvrhne na více dnů. A pak se lážo plážo prokousává k Jadranu. A přitom si užívá poznávání. Pokud si tedy prvně dopřejete toulání po Slovinsku, tak přímo u silnice před chorvatskou hranicí na vás čeká milé rozloučení s divy slovinské přírody.

Aktivní pauza

Tuto trasu k moři využívají hlavně obyvatelé Lublaně, protože je snadno spojuje s chorvatskou Rijekou a Kvarnerem. Na mapě silnice nese číslo 106. Hranici tam tvoří řeka Kolpa. Ta se v chorvatštině nazývá Kupa. Jakmile začnou serpentiny cesty klesat do jejího hlubokého údolí, objeví se po pravici malé parkoviště ideální pro aktivní přestávku. Z něj pak zbývá zhruba 200 metrů chůze podél vozovky až do ostré zatáčky, kde se bezprostředně za svodidly mostku přes dravou říčku náhle objeví bílé stuhy půvabného vodopádu, který jemným šuměním překonává svislou skálu nad silnicí. Oproti známým Plitvičkám sice dosahuje zcela komorních rozměrů, avšak s podobnými jevy Slovenského ráje by se už dal měřit. Navíc je zcela bez vstupného. A stejně, jako u vodopádů Plitvických jezer, k jeho podmanivému kouzlu dopomohl travertin vysrážený z říčních vod. Ten na povrchu skály vymodeloval plastické náteky, co v kombinaci s mechem přispěly k atraktivnímu efektu přírodního zákoutí.

Neporušená divočina

Úchvatný vodopád doprovází smutná pověst. Ta vypráví příběh o dívce Nežici, která se k říčce vypravila napojit pár volů. Tehdy se naprosto bez varování voda v říčce vzedmula, stáhla dívku i dobytek do dravého proudu a odnesla je pryč. Od tohoto okamžiku už Nežicu nikdo nikdy nespatřil. Pouze dole, ve vesnici Fara, rozbouřená voda vyplavila na břeh dřevěné volské jařmo, tedy část postroje, omotané dívčinými vlasy. Místní lidé pak říčku i vodopád symbolicky pojmenovali Nežica. Ihned vedle něj šplhá vzhůru značená stezka. A ta vás přivede k druhému vodopádu. Nad ním se dále táhne soutěska s kaskádami, kde se bublající voda ztrácí mezi změtí kamení a popadaných stromů.

Vzhůru k prameni

Následně se údolí rozšíří. Ale i tu je na co koukat: křišťálově čistá říčka přeskakuje nízké travertinové hráze, místy dovádí v peřejích, chvílemi se větví do bočních ramen s ostrůvky, záhy se přechodně uklidní a ozdobí opuštěnou dolinu průzračnými tůněmi i jezírky. Kolem vládne panenská divočina orámovaná těžko prostupnými lesy, příkré svahy střídají neschůdné útesy. Zprvu dobře prošlapaná pěšina se postupně mění na sotva znatelnou stezku. O balancování na kamenech, podlézání padlých kmenů a brodění se bahnem tu doopravdy není nouze. Je zřejmé, že zde už většina výletníků pokračování výšlapu zcela vzdala. A vrátila se zpět k silnici. Půlhodinové rozhýbání těla se ale vyplatí. O esteticky přitažlivou odměnu se postará třetí vodopád. Kousek výše se již jen hrozivě zvedá kolmá skalní stěna, u jejíž paty pod hromadami balvanů vyvěrá Nežica.

Eldorádo pro dobrodruhy v odlehlém pohraničí

Málo známé údolí Kolpy přitahuje vodáky. Na ně zde čekají desítky kilometrů toku klikatým kaňonem s peřejemi i kamennými bariérami. Řeku vroubí pouze malé vísky, osady a roztroušené samoty. Turistickou infrastrukturu tady zastupují pouze kempy a ubytování v soukromí. Kromě vyznavačů pádla sem též rádi zavítají cyklisté, pár značených stezek zpřístupnilo skalnaté vrcholy nad kaňonem. Mimo sezónu je zde úplně pusto a všude vládne naprostý klid. Signál pro mobily prakticky chybí, stejně tak jako supermarkety. Ty nahrazuje rozvážka na způsob pojízdných prodejen.