Rila

Rila Zdroj: Profimedia.cz

Vzpomínka na zesnulé
Rilský klášter
Rilský klášter
3
Fotogalerie

Neobvyklá tradice v bulharském městě Rila: Obrázky nebožtíků na každém kroku

Město Rila v bulharských horách je známé především díky stejnojmennému klášteru, který se nachází nedaleko. Co se vám však navždy zapíše do paměti, když sem poprvé vkročíte, jsou lidské tváře. Budou vás sledovat z fotografií nalepených na všech možných místech. Lidské tváře na domovních dveřích, na plotech podél silnice, vitrínách v centru města a na hřbitově. Od místních se dozvíte, že všechno jsou to smuteční oznámení vystavená na památku zemřelých příbuzných.

Když se lépe podíváte, zjistíte, že fotografie doprovázejí krátké texty. Místní lidé totiž věří, že duše zemřelých lidí zůstávají na zemi ještě čtyřicet dní, aby mohly získat úplné odpuštění svých pozemských hříchů a tak se připravit na cestu na věčnost. Právě proto čtyřicátý den po smrti příbuzného rodina uspořádá setkání pro ostatní příbuzné, přátele a známé, aby doprovodili duši zemřelého. Na oslavě se podávají speciální pokrmy, které se pak na uctění poslední památky rozdávají všem sousedům nebo lidem, kteří zesnulého znali. Text pod fotografií píše nejbližší rodina, aby jím vyjádřila lásku a úctu k dané osobě.

Později začaly rodiny vystavovat fotografie s texty i na výročí úmrtí (první, druhé, třetí výročí) na znamení toho, že nikdy nezapomenou na drahého zesnulého, a také proto, aby s nimi mohli zavzpomínat i ostatní obyvatelé. Když už znáte tento příběh, nepřekvapí vás ohromné množství smutečních oznámení, která vidíte na každém kroku. Začnete vnímat jejich skrytý význam – touhu lidí zůstat ve spojení s příbuznými, přáteli a drahými osobami, jako bychom mohli překlenout propast, kterou si všichni bolestně uvědomujeme, a zvítězit nad dočasností lidské existence.