Adrenalin před adrenalinem: Extrémní lanovky, které spolehlivě zvýší váš tep ještě před sjezdem hory

Adrenalin před adrenalinem: Extrémní lanovky, které spolehlivě zvýší váš tep ještě před sjezdem hory Zdroj: shutterstock

Cestou na Aiguille du Midi budete mít pocit, že co chvíli musíte narazit do skály
Prosklený výtah
Kabiny lanovky na Mont Blanc se otáčejí o 360 stupňů
Kanadská lanovka spojující dvě kultovní hory má prosklenou podlahu – nic pro slabé nátury!
Kabiny montanské lanovky jsou pro uklidnění pasažérů vymalovány růžově
8
Fotogalerie

Adrenalin před adrenalinem: Extrémní lanovky, které spolehlivě zvýší váš tep ještě před sjezdem hory

Nejsou to zrovna zážitky pro slabá srdce. Lyžaři a snowboardisté někdy musí přetrpět i nějakou tu závrať, aby se dostali na ty nejlepší svahy, užili si nejlepší sníh. Bez lanovek to prostě nahoru nejde. Vybrali jsme pro vás ty, které vám cestou nahoru rozhodně zvednou adrenalin.

Itálie: High-tech zážitek

Je to jedna z nejpozoruhodnějších cest na vrchol: francouzská lanovka Aiguille du Midi, jež vás vystřelí z oblíbené a hrdé perly lyžařů městečka Chamonix na horu Aiguille du Midi (3842 m n. m.). Během 20 minut překonáte 2700 výškových metrů, což je světový rekord. Cestou budete mít pocit, že narazíte do skály a roztříštíte se, což dávají někteří pasažéři hlasitě najevo. Výhledy jsou ale epické: lesy, ledovce, ledové útesy a věčně zasněžené štíty v masivu Mont Blanku.

Na vrcholu, kam se z lanovky dostanete proskleným výtahem, můžete ze čtyř teras obdivovat nejvyšší evropskou pýchu Mont Blanc (4810 m). A pokud vám závrať z lanovky bude málo, postavte se do řady (sami tady určitě nebudete) a udělejte „krok do prázdna“. Tak se jmenuje atrakce, během které zažijete, jaké to je, stát nad 1000 metrů hlubokou propastí.

A k nejvyššímu vrcholu Evropy se můžete dostat ještě jednou výjimečnou lanovkou – tentokrát z italské strany. High-tech kabiny s klimatizací, jež se cestou otáčejí o 360 stupňů, vozí turisty z údolí Aosta na vrchol Helbronneru (3500 m n. m). Lanovka Skyway Monte Bianco je vrcholem schopných inženýrů a odvážných dělníků. Italové ji stavěli tři roky, vyšla je na 110 milionů eur. První turisty hrdě poslali nahoru v roce 2005, a pověstná italsko-francouzská rivalita o Mont Blanc tak dostala další zásah.

Kanada: Mrazivý pohled dolů

Jestli i jen lehce trpíte závratí, rozhodně nenasedejte do stříbrných kabin s prosklenou podlahou. V jednom úseku lanovky Peak 2 Peak, která spojuje kultovní hory Whistler a Blackcomb v Kanadě, budete mít pod nohama rozhodně dost prostoru. Vzdálenost kabiny od zemského povrchu bude 436 metrů. A to je světový rekord – vyšší lanovku na světě nenajdete.

Jízda v Peak 2 Peak, spojující dvě nejoblíbenější kanadská lyžařská střediska v zemi, trvá pouhých 11 minut, během nichž urazíte 4,4 kilometru. Kromě výšky nad terénem má lanovka ještě jedno nej: nejdelší rozpětí (přes tři kilometry) bez podpory. Postavit ji vyšlo Kanaďany asi na 52 000 000 dolarů, s projektem začali na jaře 2005 a za necelé dva roky stříhali pásku. Myslelo se i na ty, kteří tak intenzivní zážitek z toho, že visí necelých půl kilometru nad zemí, zrovna nemusí, a že jich bude možná více. Proto jsou z 28 kabin prosklené jen dvě a odlišeny jsou stříbrnou barvou (ostatní jsou červené). Lanovka je dnes exponovaným turistickým místem této olympijské oblasti a jedním směrem převeze za hodinu i 2050 lidí.

Wyoming: Extrémní jízda

„Pokud nevíte... nejezděte,“ varuje obsluha před nástupem do lanovky Jackson Hole a následným sjezdem dolů. A zkušení horalé rozhodně vědí, co a proč říkají. Už jízda na vrchol Rendezvous Mountain (3185 metrů) v americkém Wyomingu, během níž překonáte 1262 výškových metrů za 10 minut, je zážitkem, ze kterého se v těch nejstrmějších úsecích zvedá žaludek.

Lanovka prošla po 40 letech existence rekonstrukcí a v roce 2008 vyvezla na americkou „střechu světa“ první turisty a sportovce. Dnes je její kapacita 100 lidí, cestou užívají úchvatný výhled na Národní park Grand Teton. Už nástup do lanovky je náročný: většina lidí bojuje o nejlepší místa vepředu. Ostatní se nahoře pokochají, dají si proslulé vafle v Corbet’s Cabin a sjedou dolů. Sjezd má pověst extrémního zážitku: polovina tratí ve středisku vede opravdu náročným terénem.

Montana: Růžově na Lone Mountain

Vnitřek kabin lanovky Lone Peak ve středisku Big Sky v Montaně ve Spojených státech je vymalován růžovou barvou. Měla by cestujícím snižovat hladinu stresu. Během cesty na vrchol Lone Mountain (3403 metry) totiž stoupají těsně nad skalními stěnami a to můžou být pro někoho pořádné nervy. Odměnou je výhled do dvou národních parků — Gallatin a Beaverhead-Deerlodge — tří amerických států a na působivé horské masivy.

Lanovka s kabinami pro 15 pasažérů přepraví až 120 lidí za hodinu a nahoře čeká milovníky zimních sportů hard cord lyžování. Lone Peak postavili v rekordním čase: začalo se 4. června 1995 a 23. prosince téhož roku se lanovka slavnostně rozjela. Kvůli dopravě materiálu a pracovníků musel 3000x vzlétnout vrtulník.

Francie: Retrolanovka

La Grave ve Francii dlouho milovníci adrenalinu a freeride lyžování tajili. Jde totiž o jedno z mála míst na světě, kde na vás dýchne příroda bez infrastruktury a pohodlných služeb, bez nichž se dnes už lyžařská střediska neobejdou. Je to netypické, jedinečné místo (nekomerční). Už výjezd lanovkou je zážitek a slabší povahy by snad do retrostroje ani raději neměly nastupovat. Cestou nahoru tuhne krev s každým zavrzáním a zaskřípáním. Rozhrkaná lanovka Téléphérique je totiž stará více než 30 let a vyveze vás do výšin, odkud vede cesta dolů mezi životem a smrtí. Rozhodně ji nezvládne každý: troufnout do divokého terénu s nebezpečnými svahy a ledovcovými trhlinami, kam rolby rozhodně nejezdí, by si měli jen ti opravdu nejzdatnější a nejjistější lyžaři.

Pomalá retrolanovka vyjíždí z výšky 1480 m a nahoru do 3200 m do horské krajiny ledovců a útesů vás vyveze asi za půl hodiny. Cesta je to náročná, ale stojí rozhodně minimálně za pohled.