Hotel Svart

Hotel Svart Zdroj: Profimedia.cz

Hotel Svart
Hotel Svart
Hotel Svart
Norský hotel Svart
Norský hotel Svart
5
Fotogalerie

Norský hotel Svart: Zelená budoucnost cestování se staví na severním polárním kruhu

Nad plýtváním hotelů a resortů zůstává ekologicky uvědomělým rozum stát: nový plastový kelímek s téměř každým hltem vody, vrácené talířky plné jídla, které se do přecpaného žaludku už nevešlo, každý den nový ručník a na chodbách rozsvíceno i 24 hodin. Blýská se ale na lepší časy: ekologických hotelů ve světě přibývá. V Norsku například staví hotel, který jako první na světě sám vyrobí víc energie, než spotřebuje.

Vzdálený kout Norska na severním polárním kruhu je „zelenou“ turistickou oblastí budoucnosti: na úpatí ledovce Svartisen nedaleko města Bodo bude stát na odolných kůlech nad křišťálově čistou vodou hotel, který energii nejen spotřebovává, ale i vyrábí, a to dokonce víc, než činí jeho spotřeba. Dokonce by měla stačit i na samotnou stavbu či případnou demolici. Energii bude zatím ve světě jedinečný hotel brát hlavně ze slunce: střechu bude mít posetou solárními panely. Chladit letní dny nebudou žádné klimatizace, ale otevřená terasa, zimu má eliminovat izolace a tlustá okna.

Za jedinečným projektem stojí mimo jiné architektonické studio Snohoetta, které už postavilo energeticky pozitivní rodinný dům v norském Larviku. Díky slunci, střešním solárním panelům a geotermální energii dokáže dům sám sebe zásobit, a ještě zbývá na elektromobil.

Hotel Svart by měl první hosty přivítat v roce 2021. Vychutnávat si mohou nejen 360° pohled na druhý největší evropský ledovec, dlouhé letní dny, v zimě magickou polární záři, ale i pocit, že křehkou přírodu národního parku jejich návštěva neničí.