Hector Cave House, Santoríni, Řecko

Hector Cave House, Santoríni, Řecko Zdroj: profimedia.cz

I Sette Coni Ostuni, Itálie
Armenia, Kolumbie
Fern Forest, Hawaii
Bali, Indonésie
Bali, Indonésie
11
Fotogalerie

Ubytování vašich snů aneb 10 míst, kde chcete strávit dovolenou

Ubytování přes Airbnb je v posledních letech mezi cestovateli stále populárnější. Které lokality a které apartmány jsou nejžádanější? Které byste si vybrali vy? Chaloupku na kůlech v pralese, nebo vinný sklep na Santoríni se super teráskou nad mořem? Ceny přitom začínají už na 39 dolarech (asi 850 Kč) za noc. nejdražší je kalifornský dům, který můžete mít už za 403 amerických dolarů za noc.

I Sette Coni Ostuni, Itálie

Včelí úl o velikosti XXL

Vítěz bere vše, říká se. Nejvíce chvalozpěvů jednoznačně získalo Trullo, situované ve venkovské oblasti nedaleko nádherného městečka Cisternino v Apulii. Bíle omítnutý domek připomíná včelí úl, do něhož se však vejde veškeré vybavení, které potřebujete ke svému pohodlí. Dokonce má i krb. Venku pak můžete relaxovat pod některým z olivových stromů a popíjet při tom skvělé italské víno. Až vás lenošení omrzí, vydejte se do hobitího ráje — Arbelobella, jež je odsud vzdálené necelou půlhodinku autem. Zajímavá je také jeskyně Castellana nebo barokní město Lecce.

Hector Cave House, Santorini/Řecko

Chvála řeckému slunci i vínu

Osada Oia na Santorini je pojem sám o sobě. Není proto divu, že se zde nachází jedno z nejoblíbenějších ubytování. Tohle by bylo ovšem pecka, i kdyby nestálo na tak úchvatném místě. Jde totiž o bývalý vinný sklípek vytesaný do stěn sopečného útesu už před dvěma sty padesáti lety. Původně majitelům sloužil jako letní domek, který postupně začali nabízet cestovatelům. Díky venkovní verandě tu můžete pozorovat pověstné západy slunce, aniž byste se mačkali s davy turistů. Jestli je při té podívané libo cachtat se ve vyhřívaném bazénu, nic vám nebrání. Nikdo by se vám nedivil, kdyby se vám odsud nechtělo ani na průzkum malebných obchůdků či restaurací.

Armenia, Kolumbie

Klenot na kraji džungle

Romantická chata beze jména se nachází na ekologické farmě a je obklopená bujnou vegetací deštného pralesa Andských hor. Bydlet tady je snem každého milovníka divoké přírody. Slunce tu svítí, kytky voní a ptáci řvou ve dne v noci. Celý objekt je postavený z bambusu, a to včetně venkovní koupelny a toalety, která je obzvláště netradiční. Kromě procházky bambusovým lesem tu můžete podniknout mnoho výletů po stopách pěstování kávy, jež je pro zdejší kraj vyhlášená. Přijdete si na své, i pokud si budete chtít zvýšit adrenalin. Můžete si zalétat na rogalu, vyzkoušet zip-lining nebo si užít jízdu na raftu.

Fern Forest, Havaj

Dům v korunách stromů

Co by kamenem dohodil od Národního parku Volcano a asi patnáct kilometrů od tradiční vesničky stejného jména stojí uprostřed svěžího tropického pralesa domek na kůlech, který mnoho cestovatelů považuje za naprosto snové ubytování. Je ideální pro mladé páry hledající romantiku. Ložnice se nachází asi v pěti metrech nad zemí, tekoucí voda pochází z dešťovky a elektřina ze solární baterie. Největším lákadlem Velkého ostrova je samozřejmě aktivní sopka Kilauea. Milým zážitkem je i návštěva nedělního vesnického trhu, ochutnávka místního vína či exkurze na orchideovou farmu.

Bali, Indonésie

Na samotě u lesa

Hledáte dobrodružství či samotu? Pak se ukryjte pod vulkán Gunung Agung a městský život nechte daleko za sebou. Přírodní dům je situovaný na soutoku dvou řek, jejž místní obyvatelé považují za duchovní místo. Čas od času se vám naskytne pohled na koupající se vesničany – samozřejmě v rouše Evině. Kontakt s přírodou je tu tak těsný, že k vám občas zavítá na návštěvu i nějaké to divoké zvíře. Tahle oáza klidu prostě nemá chybu. Wifinu tu nechytíte a do nejbližší vesnice je to půl kilometru. Zato je vám k dispozici návod, jak hrát na ukulele. Poznávat okolí je přitom jednoduché. Skútr majitelé poskytují zdarma.

Marrákeš, Maroko

V kůži sultána

Jen pět minut chůze od hlavního náměstí Jemaa el-Fnaa a slavných marrákešských trhů se nachází hotel The Cozy Palace. Je postavený v typickém orientálním zdobeném stylu a majitel si zakládá na tom, abyste si u něj připadali jako v pohádce z Tisíce a jedné noci. Na to, že hotel stojí tak blízko od rušné Mediny, je v celém komplexu úplný klid, což oceníte zejména u snídaně na sluneční terase. Hosty také často překvapí velmi prostorné pokoje, jež se jinde už jen tak nevidí. Restaurace s výtečnou marockou kuchyní jsou všude kolem. Na recepci vám velmi rádi poradí, kterou si vybrat, nebo vám pomohou s organizací výletu do pouště.

Pioneertown, Kalifornie

IT dům

V průhledném domě postaveném uprostřed nedotčené krajiny kalifornské pouště se snoubí syrovost průmyslové dokonalosti s čistotou designu a respektem k přírodě. Potřebná elektrická energie pochází ze solárních panelů a maximálně využívá obnovitelné zdroje. Při pobytu ve skleněném domě byste si měli dokonale vyčistit hlavu a dobít baterky. Proto tu není žádná televize ani wifi. Dokonalou podívanou tvoří pouze hra světel a stínů nádherné přírody, na niž je odevšad vidět. Večerní posezení na terase uprostřed krásného ničeho a pozorování noční oblohy ve vás vyvolají absolutní vnitřní klid.

Kréta, Řecko

Jeskynní luxus

Na Krétě ve vesničce Kaliviani s výhledem na záliv Kissamos v těsné blízkosti jedinečné laguny Balos s bílým pískem a slavné pláže Falasarna se každý rád ubytuje kdekoliv, třeba i v jeskyni. Existuje tu však jedna, ze které místní rodina vybudovala luxusní kamennou vilku. Nad jídelním stolem vám visí pořádný kus skály a nad postelí nechybí baldachýn. Je to zároveň asi jediné ubytování široko daleko, v němž vám ani ve čtyřicetistupňových vedrech není horko. Do Kaliviani zatím naštěstí neproudí davy turistů. Když se vám tedy zasteskne po civilizaci, udělejte si výlet do Chanie, která je odtud necelých padesát kilometrů.

Kotor, Černá Hora

Výhled za všechny peníze

Být blíže dvěma velkým lákadlům snad nejhezčí zátoky na světě už snad ani nejde. Jako na dlani budete mít výhled na Sveti Ðorđe a Gospa od Škrpjela. Apartmán totiž stojí přímo na nábřeží a pokaždé, když budete na terase snídat, budete se kochat pohledem na oba ostrovy. Kotor je nejslavnějším městem Černé Hory. Proslavily ho nejenom památky, nádherná příroda, ale i humor zdejších obyvatel, s nímž se setkáte na každém rohu. Středověké uličky města jsou opravdu těsné. Tou nejužší dokonce projde jen jeden člověk. Poznáte ji snadno. Jmenuje se „Nech mě projít“.

Ubud, Bali, Indonésie

Relax mezi rýží

Jen pár minut chůze od centra Ubudu, který je jedním z nejoblíbenějších destinací na Bali, najdete tuhle přírodní chatu obklopenou rýžovými poli. Příroda se tu odhaluje v celé své kráse. Prostor je částečně otevřený a místo klimatizace slouží všudypřítomný větřík. Těšit se můžete na neuvěřitelné vodopády, výlety na sopky, jógové kurzy či masáže. Zapomenout nesmíte ani na jednu z největších atrakcí ostrova – lesní park plný opic neboli „Monkey Forest“. Kromě spousty makaků v parku najdete i mnoho menších i větších chrámů.