Lofoty

Lofoty Zdroj: shutterstock

Lofoty
Petrohrad
Obertauern
Transylvánie
Yellowstone
11
Fotogalerie

Kde zažít pravé bílé Vánoce? 10 tipů na místa, kde vánoční svátky určitě oslavíte na sněhu

V době globálního oteplování není zimní romantika se sněhem nijak jistá. Našli jsme pro vás 10 míst, kde ale vánoční svátky stoprocentně zažijete obklopeni závějemi.

Yellowstone: Indiánskýma očima

Máte srdce dobrodruha a chcete spatřit to, co měli na očích američtí indiáni každý den? Vypravte se do srdce Yellowstonského národního parku v zimě. Na vlastní kůži zažijete drsnou krásu i nástrahy divoké přírody. Svou cestu začněte u přibližně padesáti horkých pramenů Mammoth Hot Springs, které tvoří překrásné kaskádovité terasy. Pak se zastavte u památníku snad nejznámější indiánské bitvy všech dob, u Little Bighornu. Vynechat Grand Canyon byste si neodpustili, takže směr dalšího putování je jasný. Čeká vás den plný úchvatných scenérií, divoké zvěře a fotografických možností. Nezapomenutelná je také noční prohlídka parku. Je to výlet do absolutního ticha, které občas vyruší hlas kojota nebo houkání sovy. A co teprve ty hvězdy nad vaší hlavou!

Švýcarsko: Vánoce na kolejích

Řešíte dárek na poslední chvíli a chcete nějakou pecku? Výlet do Švýcarska položí na lopatky snad každého. Jenže jaké místo si vybrat? Glacier Express vám ukáže to nejlepší, co dokáže bílá zima vymalovat. Ubytujte se ve Svatém Mořici, na druhý den sedněte do vlaku a užijte si osm hodin rozkoše pro oči i žaludek. Nejpomalejší expresní vlak na světě s panoramatickým výhledem vás proveze přes 291 mostů, skrz 91 tunelů a přes Hornoalpský průsmyk (Oberalppass). Odpoledne na vás čeká úchvatný pohled na Matterhorn a přenocování v městečku Zermatt. Málokde je tak čistý vzduch jako tady. Auta sem totiž mají vjezd zakázaný. Při procházce zdejšími ulicemi si určitě všimnete původních dřevěných stavení.

Jak vybrat sněhovou frézu: Správně zvolené nářadí lehce zatočí s přívaly sněhu >>>

Transylvánie: Vánoce na hobitím hradě

Jestli se někde něco děje v Rumunsku poprvé, tak je to téměř vždy v jeho geografickém srdci, ve městě Sibiň (Sibiu). Na svém kontě má připsaných více než dvacet premiér: od prvního elektrického osvětlení přes první divadlo až po první horský resort. Tohle zvláštní fluidum se asi šíří rychle, protože pouhých čtyřicet kilometrů odtud vyrostl v údolí Zânelor první hobití hrad. Slouží jako hotel a i vy pod jeho střechou z osmdesáti tisíc kusů šindelů můžete strávit pohádkové Vánoce. Vždyť jméno samotného údolí se překládá jako Údolí víl. Děti tu budou rozhodně nadšené. Na cestě zpátky do Sibině se zastavte v druhém největším lidovém muzeu pod širým nebem na světě, ASTRA National Museum Complex. Těšit se můžete na tradiční dřevěné domy, mlýny a všemožné dílny. Mají tu i vlastní zoo.

Petrohrad: Tradiční ruské Vánoce

Možná byste čekali, že o Vánocích bude v Petrohradě zima jako v Rusku, ale nenechte se zmást. I když se nacházíte pouhých osm set kilometrů od polárního kruhu, průměrná teplota se tu pohybuje kolem minus pěti a v tom se dá krásně procházet i něco vidět. Kdyby se do vás však přece jen opřel děda Mráz, zajděte si na panáka vodky na některý z vánočních trhů. Určitě byste měli vidět ten u Gatčinského paláce, kde žily čtyři generace rodiny Romanovců. Pod sněhovou přikrývkou působí zcela magicky i největší ortodoxní katedrála na světě, svatého Izáka neboli Isakijevský chrám. Noblesy není nikdy dost, a proto se běžte podívat také na palác Kateřiny I., manželky Petra Velikého. Je zdobený více než sto kilogramy zlata a celkově je prý ještě extravagantnější než proslulé Versailles. A pokud se chcete cítit jako pravý ruský šlechtic, projeďte se kolem parku Pavlovsk v typickém ruském kočáře taženém třemi koňmi.

Zakopané: Silvestr u sousedů

Vysoké Tatry, chloubu Slovenska, není třeba dlouze představovat. Ale znáte je i z druhé strany? V Zakopaném se lyžuje stejně dobře, a na silvestra to navíc Poláci umějí pěkně rozjet. Jak ve folklorním, tak v moderním stylu. Poslední den v roce si tak můžete užít u plápolajícího ohně uprostřed lesa s bandou horských lupičů kolem sebe, podniknout noční expedici na sněžných skútrech nebo jednoduše zapařit v některém z hotelů při bohatém programu. Pokud večer přeberete, odložte procházku k místní atrakci – Domu postavenému vzhůru nohama – na jindy. Díky tomu, že je trochu nakloněný, nemusela by vám chůze uvnitř udělat dobře. Bezpečnější proto bude projít si nejstarší ulici ve městě Kościeliska a prohlédnout si původní dřevěná stavení.

Lofoty: Vánoční orli a velryby

Přijedete-li na Lofoty v zimě, uvidíte takovou hru barev v krajině jako nikdy v průběhu roku. Hlavní housle hrají především červená a modrá a po Novém roce se příroda oblékne do magických pastelových barev. Jestli jste ještě nikdy neviděli velrybu, tady máte téměř stoprocentní šanci. Stejně úchvatný je pocit, když vám pár metrů nad hlavou krouží orel mořský, který se pyšní největším rozpětím křídel na světě. Stačí si jen zaplatit dvouhodinovou plavbu z městečka Svolvær. Hodně výletů začíná právě tady, proto je dobré se tu i ubytovat. Cestou do Trollfjorden na vás čekají možná nejdramatičtější výhledy, jaké Norsko může nabídnout. A co vás v těchto končinách překvapí na talíři? Přece treska na všechny možné způsoby. Pokud byste si i vy sami chtěli zarybařit, profesionální posádka na pronajaté lodi pro vás udělá, co bude v jejích silách.

Resort Kakslauttanen: Skleněné teplíčko

Chcete pozorovat polární záři přímo z postele uprostřed finské divočiny? Ustelte si ve skleněném iglú v resortu Kakslauttanen. Středisko leží skoro na samém konci severní Evropy a připomíná základnu ufonů. Funguje již čtyřicet pět let. Jeho zakladatel tu kdysi zabloudil a musel uprostřed ničeho přenocovat. Místo aby propadl panice, sněhové pláně si zamiloval a postupně tu vybudoval tuhle nádheru. I když všude kolem vás mrzne, až praští, a teploty klesají na minus čtyřicet, speciální termální skla udržují uvnitř iglú krásné teplo. Pokud vyrazíte ve čtyřech, budete mít vlastní WC i sprchu. V resortu najdete také největší kouřovou saunu na světě. Jde o nejstarší druh sauny, kde se topí v klasických kamnech, z nichž se kouří a létají saze. Když zrovna nebudete hypnotizovat nebe, vyzkoušejte husky nebo sobí safari. Zajímavou zkušeností je i rybaření pod ledem.

Quebec: Půvab staré dámy

Čtvrť Petit Chaplain v Quebeku byla vyhlášena za nejkrásnější kanadskou část pro své kouzlo, autenticitu a historickou hodnotu. Jako vystřižená z vánoční pohádky vám bude připadat, když dlážděné uličky pokryje sníh a rozzáří se sváteční výzdoba. Kromě atmosféry francouzského venkova a titulu nejstarší nákupní čtvrtě v Severní Americe tu najdete i Notre-Dame-des-Victoires, nejstarší kamenný kostel na tomto kontinentě. Některé domy patří k těm úplně prvním z období kolonie. Horní město se spodním spojuje téměř třicet schodišť. To nejstarší má sice jen padesát devět schodů, ale zato tak strmých, že mu místní obyvatelé dali jméno „Schodiště zlámaných krků“. Jestli chcete vidět o třicet metrů vyšší vodopády, než jsou ty Niagarské, udělejte si výlet za město. Jen patnáct minut odsud na vás čeká úchvatný pohled na Montmorencyho vodopády.

Obertauern: Sázka na jistotu

Najít místo, kde si o Vánocích užít hory sněhu, a přitom to nebude z domova velká štreka, není snadný úkol. Obertauern je vzdálený pouhou hodinku jízdy autem od Salcburku a má něco, co jinde nenajdete. Díky speciálnímu mikroklimatu se tohle místo, kde pařili i Beatles, může pochlubit největší nadílkou sněhu v Rakousku už více než sto let. Jestli chcete vyzkoušet nějaký bláznivý sport, pusťte se do snowkitingu. Řízení draka vám protáhne tělo tak, že se večer nebudete moci hnout. Hezky vsedě, ale zato s pořádnou rychlostí si užijete jiný netradiční sport: snowbiking. A pokud ho chcete provozovat těžce romanticky, vydejte se na svou první jízdu za svitu měsíce.

Francie: Středověký přepych

Baronka Noémie Rothschildová se asi tak před sto lety rozhodla, že by Francie měla mít stejně honosné středisko, jakým je Svatý Mořic ve Švýcarsku. A co si vzala do hlavy, to velmi rychle proměnila ve skutečnost. Z původní zemědělské vesničky Megève udělala přímo pohádkové místo. Zachovala mu původní středověký charakter a vytunila ho přepychovými restauracemi a butiky. Michelinskými hvězdičkami se to tu jen blýská. Okolní sjezdovky nabízejí perfektní lyžování a místní termální lázně zase skvělý relax. Kdo nechce sjíždět kopec ani se válet v bublinkách, určitě nepohrdne famózními procházkami s výhledem na Mont Blanc. Určitě stojí za to nechat se vyvézt lanovkou až na Mont d’Arbois. Je to nejlepší způsob, jak si prohlédnout město, údolí i okolní hory.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: