Původně rybářská vesnice Portofino se nachází nedaleko Janova. Barevné domky a příjemné podnebí Italské riviéry lákají návštěvníky z celého světa. Nedaleko přístavu je pod hladinou moře umístěna socha Krista v propasti, která zde byla umístěna v roce 1954 na památku jednoho z prvních italských potápěčů, Daria Ganzatti. Kristus, který pozvedá ruce a hlavu k hladině, má také chránit rybáře a další potápěče.

Původně rybářská vesnice Portofino se nachází nedaleko Janova. Barevné domky a příjemné podnebí Italské riviéry lákají návštěvníky z celého světa. Nedaleko přístavu je pod hladinou moře umístěna socha Krista v propasti, která zde byla umístěna v roce 1954 na památku jednoho z prvních italských potápěčů, Daria Ganzatti. Kristus, který pozvedá ruce a hlavu k hladině, má také chránit rybáře a další potápěče. Zdroj: Profimedia

Dubrovník byl ve středověku významným přístavem. Město dokázalo navzdory mocné Benátské republice prosadit svůj vliv na okolních ostrovech a v přilehlém okolí. Městský přístav představoval pro Dubrovník jeho  vojenskou a ekonomickou sílu.
Tenby je městečko na jihozápadě Walesu. Na jeho písčité pláže, na kterých se střídá příliv a odliv, je opravdu nádherný pohled. Břehy Walesu omývá Keltské moře, které ho spojuje s dalšími keltskými zeměmi, jako je Irsko, nebo Bretaň.
V portugalském městě Peniche brání přístav mohutná pobřežní pevnost. V 16. století ji nechal postavit král Jan III. Portugalský. Peniche byl tehdy strategický přístav. Ve 20. století během Salazarova "Estado Novo" sloužila pevnost jako vězení pro politické oponenty.
Molyvos na řeckém ostrově Lesbos je opředen antickou mytologií. Hrad, který kdysi stál na kopci nad městem, prý dobyl sám Achilles. Když si uvědomíme, že ruiny Troje se nachází nedaleko, tak se těmto příběhům nelze divit. Na ostrově samotném se nachází řada ruin a antických památek.
Na konci dlouhého Aurland fjordu se nachází malebná vesnička Flåm. Její název je odvozen od slova ze staré norštiny a znamená "pláň" nebo "rovný kus půdy". Název nelže. Na malém, rovném kusu půdy se nachází několik stavení včetně kostela. Vesnice má pouze 350 obyvatel, ale přesto je vyhledávána turisty.
10
Fotogalerie

10 nejkrásnějších přístavů v Evropě: Od slunečných pláží po divoké fjordy

Na přístavech bylo vždy něco magického. Ať už se z nich cestovatelé vydávali na daleké cesty, nebo sloužily obchodníkům k načerpání nových sil na cestě za svým cílem. V Severním stejně jako ve Středozemním moři se nachází desítky těchto nádherných míst.

Evropa nabízí celou řadu nádherných přístavů a zapadlých pobřežních vesniček. Místa jako Kotor, Molyvos, Dubrovník nebo Bastia jsou pouze část z přístavů, které jsme pro vás připravili. Další a další jako Bonifacio, Èze a Crail se bohužel do našeho seznamu nevešli a čekají na objevení.