BROUMOVSKO. Na Broumovsku nás nejvíc fascinovaly tajemné stolové hory. Plochá temena skal tady jsou pokrytá spletitými skalními labyrinty a pískovcovými věžemi, mezi kterými se někde až do léta drží chlad a sníh. Můžete tady klidně hodiny bloudit a pořád je co objevovat.

BROUMOVSKO. Na Broumovsku nás nejvíc fascinovaly tajemné stolové hory. Plochá temena skal tady jsou pokrytá spletitými skalními labyrinty a pískovcovými věžemi, mezi kterými se někde až do léta drží chlad a sníh. Můžete tady klidně hodiny bloudit a pořád je co objevovat. Zdroj: Ludmila Korešová

JESENÍKY. Podhůří Jeseníků je v létě kouzelné. V okolí Žulové a Vápenné jsme tu našly pár zatopených lomů, které přímo vybízejí ke koupání v parných dnech. Baví nás objevovat tahle opuštěná místa a prozkoumávat, který z lomů je nejlepší k osvěžení.
PIVNICKÁ ROKLE. Trasa v kaňonu Pivnické rokle není nic pro turisty v žabkách. Musíte tu překonávat velké kluzké balvany a šplhat po improvizovaných žebřících z klád. My jsme tu zažily dobrodružství, když jsme přespávaly pod širákem na louce nad skalami a společnost nám dělaly desítky světlušek.
DĚČÍNSKO. Nedaleko Děčínského Sněžníku nás okouzlil hřbet Ostrovských skal. Jely jsme sem zrovna v době, kdy tu probíhal další ročník setkání dobrodruhů, kteří chodí po laně (slackline). Popruh mají napnutý mezi skalami, desítky metrů nad zemí. A my jen bez dechu pozorujeme, jak překonávají vzdálenost, která se zdá nekonečná. Balancují a pérují v kolenou s nataženýma rukama, vyrovnávají poryvy větru. Pro ty, kdo tohle dokáží, to musí být nesmírně osvobozující pocit.
DOLNÍ DUNAJOVICE. Jen malý kousek od vápencových bradel Pálavy najdete Dunajovické kopce s prosluněnými hřbety a vinicemi na úpatí. Objevily jsme tu krásné divoké místo, které už desítky let leží ladem. Pro přírodu je to skvělé. Vznikla tu step s křovinami, kde se daří suchomilným živočichům a rostlinám, včetně našich nejvzácnějších. A dařilo se tu i nám, když jsme si sedly na lavičku pod topolem, pily víno, měly krásný výhled na Pálavu a kolem nás létali dudci a vlhy.
HUKVALDY. Při podzimním toulání krajinou v okolí Hukvald nás ve staré oboře překvapili stromoví velikáni. Kořeny stoletých buků tady nejsou pod zemí, ale plazí se po zemi jako tlustí hadi a odhalují, jak je kořenový systém spletitý a mocný. Tohle místo rozhodně stojí za návštěvu stejně jako Hukvaldská pekárna, kde dělají výtečné koláče.
7
Fotogalerie

Fotogalerie: 7 divů Česka podle Věry Sychrové a Ludmily Korešové

Nejraději máme v Česku místa, která jsou turisticky neznámá. Mají tu výhodu, že tu nepotkáte moc lidí, nejsou tu odpadky ani infrastruktura, která se rozšiřuje na úkor divočiny. Abychom je od přehnaného turistického ruchu ochránily, většinou neprozrazujeme konkrétní lokality, ale o některé z nich se s vámi rády podělíme. Tady je našich sedm divů Česka – snad se vám tam budou líbit stejně jako nám!