Grónský lov

Grónský lov Zdroj: Michael Novotný

Laponští pastevci sobů
Muži ze savan
Tasmánie
Patagonie a Ohňová země
5
Fotogalerie

Fotograf a cestovatel Michael Novotný: Moje pětka nej zážitků

Vnímat sílu mrazivého arktického vichru, slyšet rozbouřený oceán nebo děsivý lví řev v noční savaně, cítit vůni indického trhu s kořením, rituálně tančit s domorodci kolem ohně nebo pozorovat poslední sluneční paprsky dopadající na vrchol Everestu. To všechno mě baví zažívat na vlastní kůži...

1) Grónský lov

Fascinace arktickou přírodou a životem za polárním kruhem u mě před lety dospěla až do fáze přestěhování na Island. A odtud už je to jen, co by kamenem dohodil, do Grónska. Mimo úchvatnou přírodu, kterou symbolizují především ledovce a ledové kry, hluboké fjordy ohraničené ostrými horami a arktická fauna, je pozoruhodný i život Inuitů. Muži v třeskutém mrazu na psích spřeženích křižují zamrzlý oceán v honbě za masem ledních medvědů, pižmoňů, narvalů, tuleňů či mrožů. Být přizván na takový lov považuji za největší čest, jaké se mi kdy dostalo.

2) Laponští pastevci sobů

Sever Skandinávie obývají Laponci (Sámové). Jejich obživou je odpradávna pastevectví sobů. Pod tančící polární září migrují každoročně několikasethlavá stáda ze zimních na letní pastviny a zase zpět s nimi jejich neúnavní majitelé. Tato tradice však začíná v poslední době bohužel upadat. Nastupující generace raději odcházejí do velkých měst za pohodlným životem a stáda svých otců už nepřevezmou. Vidět a na vlastní kůži zažít podzimní shánění sobů a zimní migraci na samém severu Norska proto bylo splněným snem a zážitkem, který se jen tak nezapomíná.

3) Muži ze savan

Kdo viděl kultovní film z počátku osmdesátých let Bohové musejí být šílení, měl čest se s tímto pradávným kmenem poznat. Nejstarší nástěnné kresby v Africe pocházejí právě od Sanů, možná prvních umělců naší éry. Malý vzrůst, velká radost ze života, dokonalá orientace v africké savaně a nekonečný respekt k přírodě – to jsou charakteristické rysy „Křováků“. Pokud si zvolíte za průvodce po Kalahari zástupce tohoto kmene, můžete si být jistí, že žízní ani hladem nezahynete.

4) Tasmánie

Unikátní příroda Tasmánie, ostrova na jihu Austrálie v divokých vodách Tasmanova moře, mi naprosto učarovala. Téměř polovinu území pokrývají národní parky, tvořící nekonečnou divočinu a nekonečné množství příležitostí k objevování, trekování a kempování. Příroda je podobná Novému Zélandu: kamenité hory, dlouhými lišejníky porostlé jehličnaté pralesy, horské zakrslé palmy, horské jezírka, pobřežní útesy a bílé písčité pláže s průzračnou vodou. Není tu však dominantní turismus a velkým bonusem je bohatě zastoupená zvířecí říše: uvidíte tasmánského čerta, klokany, ježury, vombaty, vačice, ptakopysky, tučňáky, ale i děsivě vyhlížející pavouky.

5) Patagonie a Ohňová země

Chilská část Patagonie a Ohňová země jsou větrem ošlehané jako tvář starého námořníka. Ostré hory ikonických tvarů v národním parku Torres del Paine tvoří pozadí k divokým řekám, horským jezerům a planinám, kde se prohánějí lamy guanako. Jejich poklidný život občas naruší asi nejobávanější jihoamerický dravec, puma. Fjordy jsou plné mořského života v podobě vodních savců: delfínů, keporkaků, kosatek i plejtváků. Podzim je asi nejlepším obdobím, kdy se sem vydat. Červeně zbarvené listy krajině ještě přidávají na kráse.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: