Jeden den v Sámode

Jeden den v Sámode Zdroj: Jana Ašenbrennerová

Jeden den v Sámode
Jeden den v Sámode
Jeden den v Sámode
Jeden den v Sámode
Jeden den v Sámode
7
Fotogalerie

Jeden den v Sámode aneb Malý návrat do minulých časů

Nevelká obec Sámode na severu Indie dýchá atmosférou starých dob. Čas tu plyne jakoby pomaleji, nikdo nikam nespěchá a všichni jsou smířeni s poměry, ve kterých žijí. Důležitá je pospolitost a dobré vztahy. Přivítají vás s úsměvem a nechají vás nahlédnout do idyly poklidného života své komunity.

Dva postarší muži sedí na schodech malého obchůdku a povídají si. Je pozdní odpoledne, a další horký den se pomalu chýlí ke konci. Muži jen tak pozorují kolemjdoucí. Dřevěný rám dveří obchůdku je křiklavě zelené barvy stejně jako barva košile jednoho z mužů, stejné mají staří přátelé i prošedivělé vlasy a došeda sladěné oděvy. Prostředí vesnice na mě působí až naaranžovaným dojmem: vše jakoby perfektně poskládané z jednotlivých obrazů, jako knížka, kde se návštěvníci procházejí z jedné stránky na druhou. Taková je vesnice Sámode, okouzlující místo, jež ladí do palety pestrých barev.

Najdete ho ve státě Rádžasthán, přibližně 42 km od města Džajpur. Žije tu kolem 8000 obyvatel. Vesnice mě okouzlila atmosférou poklidu, pomalým tempem života a vlídností místních lidí, kteří jsou vřelí a přátelští a vyjadřují tak svou tradici mít hosty v úctě.

Obrázky v ulicích

Ulice Sámode jsou rozpálené letním sluncem, to však místní již nepřekvapí a neruší při práci ani kováře, kteří sedí většinu dne u pece s otevřeným ohněm. Děti se prohánějí v ulicích, smějí se, stříkají na sebe vodu z fontánky, tancují do rytmu hudby z rádia zavěšeného na dveřích jednoho z domků, běhají za zvědavými návštěvníky a nepřetržitě se chichotají. V ulicích vesnice pobíhají malá divoká prasata; chovají se jako toulaví psi. Lidí se nebojí, udržují si však střízlivý odstup.

Muži a ženy sedí na schodech před domky a obchůdky a povídají si nad šálkem čaje. Pasáčci ženou stáda koz nebo oslů ulicí a snaží se uvolnit kus cesty pro řidiče projíždějícího na motorce. Ženy se procházejí po ulicích v půvabných sárí a vše v této okouzlující vesnici plyne v ničím nerušené atmosféře.

Sámode je zkrátka místem, které nechá návštěvníky nahlédnout do indického venkovského života, poznat starou kulturu a tradici, jež je vlastní rodinám v Indii už po staletí. Také nabízí jakousi nerušenou oázu poklidu, kde jako by se čas zastavil a dal tak návštěvníkům příležitost zpomalit své uspěchané životy a zatoulat se v ulicích, dát se do řeči s místními nebo jen tak pozorovat, jak nerušeně plyne čas.