Zdejší sklípky mají mnoho tváří

Zdejší sklípky mají mnoho tváří Zdroj: Jakub Hloušek

V každém poschodí rozhledny jsou instalovány tabule se zajímavostmi blízkého okolí. Ty přinesou inspiraci k dalšímu výletu.
Nejkrásnější chvíle výletu do regionu Weinviertel
Platt s Retzem v pozadí
Průčelí sklípku s archeologickou expozicí
Sklepní ulička
17
Fotogalerie

Tip na výlet: Propijte se do pravěku! K rakouským sousedům za Kelty, vínem a netradičním muzeem

Příhraniční oblasti Dolního Rakouska už od pádu železné opony přitahují cyklisty, vyznavače pěší turistiky i milovníky dobrého pití. Tam na naše úrodné Znojemsko navazuje požehnaný vinný kraj regionu Weinviertel.

Božský rozhled

Hlavní těžiště zájmu se drží především okolo starobylého města Retzu a přírodních krás Podyjí. Teď se ale posuneme kousek dál, do obce Platt. Okolo ní prochází pěší okruh zasvěcený nejvýznamnějším odrůdám vinné révy, které um zdejších vinařů promění v opojný mok. Za malebnými sklípky začíná táhlý výstup otevřenými prosluněnými partiemi na vrchol dominantního kopce Sandbergu. Odtud se z třípatrové rozhledny otevřou nádherné výhledy. Zejména severozápadní a severní obzor uhrane zelenou masou pahorků v sousedství Retzu či rozostřenou siluetou Znojma. Zdolání vrcholu si za letního dne urgentně žádá doplnění tekutin. Proto se těsně vedle rozhledny jako na zavolanou tyčí robustní studna. Ta plní úlohu samoobslužného baru. Sortiment je základní: minerálka, hroznový džus, vinný střik, víno. Stačí zatočit rumpálem a chlazené nápoje jsou k dispozici. Dobře vychytaná občerstvovna nese tajuplný název „keltská studna“. Vysvětlení je jednoduché: zatímco nyní se sem trousí především turisté, těsně před začátkem našeho letopočtu patřil Sanberg Keltům. Tam, kde nyní zlátne obilí, se rozprostíralo mocné hradiště. Nálezy ohromného množství mincí zavdaly dokonce k hypotézám, že Sanberg patřil výhradně elitě. Dnes všechny hmatatelné stopy po hradišti nenávratně pohltil čas. Ovšem průhledná plexiskla infopanelů naučné stezky s grafickými rekonstrukcemi dobových příbytků, umožňují otevřít dveře fantazii a vydat se na pomyslné putovaní krajinou keltské epochy. Odborníkům zase výzkum Sandbergu přinesl zatím nerozluštěný hlavolam: existují totiž indicie, že již tehdy svahy Weinviertlu zdobily vinohrady.

Následuj sekeromlat

Druhé překvapení obce se schovává uprostřed rázovitých sklepních uliček. Stačí sledovat ukazatele s nápisem „Steinzeitkeller“ (Sklep doby kmenné) a piktogramem pravěkého sekeromlatu. Navenek typický venkovský sklípek nabízí výjimečnou cestu do hluboké minulosti. A zároveň s ní neotřelou muzejní expozici. Do sklepa se ve vinném kraji obvykle chodí výhradně popíjet a bavit se. Tady si naopak návštěvníci rozšíří obzory, neboť terény v bezprostředním okolí obce osídlil člověk už dávno před příchodem Keltů. Provozovatelka muzea mě uvítala stylově ustrojená do soudobé adaptace klasického německého dirndlu. „Název naší vesnice pochází z češtiny,“ upozornila mě, když zjistila odkud jsem přijel. Chvíli jsem přemýšlel, v jaké souvislosti. Nakonec jsem se dočkal logického objasnění. Původně přilehlé prostory zabíraly mokřiny. Následným poněmčením slovanského výrazu „blato“ vniknul dnešní tvar. Interiér sklípku tvoří výstavní síň zaplněná pravěkými artefakty. Od pracně poslepovaných keramických nádob, přes pazourkové nástroje, až po kamenné sekery. Ty nejstarší pocházejí z období před více než sedmi tisíci lety. Bohatě je tady zastoupena lengyelská kultura, dále kultura nálevkových pohárů i moravská malovaná keramika. Expozici vévodí mohutný dřevěný lis na víno, který místním vinařům sloužil již před dvěma staletími. Poté krátká temná chodba sklepení vyústí k efektně nasvětlenému půdnímu profilu. Boční stěny chodby zase prezentují zdejší vína. Jelikož se blížilo datum rodinných oslav, tak jsem tu jsem tu primárně toužil zakoupit nějaké reprezentativní kousky k obdarování příbuzenstva. Bohužel víno plněné do láhví provozovatelka neměla k dispozici. Zato mi ale nabídla rozlévané. A skvělý chlazený veltlín, který jsem pozvolna usrkával u stolku před sklípkem, dokonale zapadnul do horkého odpoledne klidné nedělní idylky dolnorakouského venkova.

Užitečné tipy

Díky síti navazujících cyklotras Platt aspiruje na příjemný cíl jednodenního výletu rakouským příhraničím. Zároveň zde také staví přímé osobní vlaky vypravované z našeho Znojma, kde rovněž zakoupíte cenově zvýhodněnou jízdenku MPS EURegio Rakousko. Vstupné do sklípku Stenzeitkeller činí 3,5 €, sklenice (1,5 či 2 deci) vína vyjde na 2 €. Otvírací hodiny a ostatní informace zjistíte z webu www.steinzeitkeller.at.