Malebné Val di Funes

Malebné Val di Funes Zdroj: Profimedia.cz

Lázeňský dům Kurhaus v Meranu
Riva del Garda
Pohled na Bolzano
Lago di Tenno
Kouzelná zima v Madonna di Campiglio
10
Fotogalerie

TOP 10: Lázně, lyže, nebo kultura? V Jižním Tyrolsku se vám dostane od každého trochu

Hornatá oblast v severní Itálii vás nadchne nedotčenou přírodou, vynikajícími podmínkami pro letní i zimní sporty, zajímavým střetem rakousko-italské kultury a výtečnou kuchyní. Najdete tu malebná městečka, nádherná jezera, ledovce, divoké řeky a nadýchaná zelená údolí s výhledy na jehličnaté lesy i majestátní vrcholy.

Val di Funes

Zelené údolí se rozkládá mezi městy Bressanone a Santa Maddalena, a i když se v posledních letech stává cílem stále více turistů zejména díky jeho rostoucí popularitě na Instagramu, pořád si uchovává svůj nebeský klid v hlubokých nedotčených lesích. V zimě se Val di Funes stává jednou z hlavních lyžařských oblastí, zatímco v létě se tu můžete věnovat pěší turistice, obdivovat historický kostel v Ranui, zamluvit si projížďku na koni nebo zlézat vysoké vrcholy národního parku Puez-Odle.

Merano

Historické centrum Merana je známé malebnými domky, jejichž architektura je ovlivněna Rakouskem-Uherskem. Při toulání městem navštivte místní synagogu, židovské muzeum a také secesní lázeňský dům Kurhaus, známý bohatě zdobenými sály. Za pozornost stojí i nedaleký zámek Trauttmansdorff, jehož zahrady patří v Itálii k těm nejkrásnějším. Merano je však především proslulou lázeňskou destinací, kde léčebné procedury podstupovali například Franz Kafka nebo císařovna Sissi. V zimě se navíc celé město zahalí do sněhové pokrývky a spolu s vánočními trhy, které se tu v adventním období konají, vykouzlí přímo pohádkovou atmosféru.

Riva del Garda

Je pravděpodobně jedním z nejkrásnějších jihotyrolských měst, jeho poloha na břehu Gardského jezera vybízí k relaxačním procházkám po břehu. K hlavním zajímavostem patří především hradební věž Bastion, která měla dřív chránit město. Za prozkoumání stojí také čtvrť Marocco s křivolakými středověkými uličkami. Určitě doporučujeme vyrazit na výlet k nedalekým vodopádům Varone, napájeným z jezera Tenno. Spolu s jeskyní, do které vtékají, tvoří dech beroucí podívanou.

Bolzano

V hlavním městě Jižního Tyrolska nesmíte vynechat náměstí Piazza Walther s nádhernou katedrálou. V zimě se tu můžete procházet s hrnkem horkého svařáku z vánočních trhů. Vyrazit můžete také lanovkou na vrchol Colle nad městem. Stanice se nachází v historickém centru Bolzana a jedná se o nejstarší lanovku na světě, otevřenou v roce 1908.

Lago di Tenno

Jezero Tenno leží těsně nad městem Riva del Garda, v nadmořské výšce 570 metrů nad mořem. Zaujme zejména smaragdovou barvou a hustou vegetací, které mu dodávají divočejší ráz. Opravdovou zvláštností je však sezonní rozdíl v úrovni hladiny. Zatímco na podzim se díky hustým dešťům zvedá až 15 metrů proti normálu, v létě zásadně klesne a odhalí malý (polo)ostrůvek, na který dokonce dojdete suchou nohou.

Madonna di Campiglio

Madonna di Campiglio, které se také říká Perla Dolomit, je nepochybně jedním z nejznámějších míst v Jižním Tyrolsku. V městečku bydlí pouhých 800 obyvatel. Leží v nadmořské výšce 1500 metrů nad mořem, což mu zajišťuje perfektní polohu pro veškeré horské sporty. Proto je Madonna proslulým střediskem zimních sportů a nabízí 156 kilometrů sjezdovek různých obtížností. Turisté mají Madonnu rádi i v létě, protože slouží jako výchozí destinace pro mnoho horských túr.

Val di Non

Údolí, které nabízí nádherná panoramata a úchvatné přírodní scenerie, je známé i jako oblast, kde rostou vynikající jablka. Mezi místní zajímavosti patří například kaňon Rio Sass, což je rokle vyhloubená řekou, kde se můžete procházet po chodnících a obdivovat velké stalaktity a stalagmity. Svůj čas však můžete strávit také u krásného jezera Santa Giustina nebo u jezera Tovel, případně se zúčastnit gastronomického výletu s poučnými procházkami mezi jabloňovými sady.

Rovereto

Rovereto najdete uprostřed malebných kopců a vinic v centru údolí Valle dell’Adige. Když zabloudíte do historického centra, budete si připadat jako cestovatelé časem – v uzoučkých uličkách na vás dýchne syrový středověk, na hlavní třídě Corso Bettini můžete navštívit palác Annona z 18. století a v prostorách zdejšího zámku se nachází muzeum, kde budete obdivovat i předválečnou architekturu. Město v minulosti navštívilo mnoho významných hostů, z nichž asi nejznámější je Mozart, který v kostele San Marco uspořádal svůj první koncert v Itálii. V Roveretu můžete také navštívit muzea umění, historie a vědy, například Mart, Dům futuristického umění Depero a Muzeum vědy a archeologie.

Levico Terme

Jižní Tyrolsko je proslulé výskytem léčivých pramenů bohatých na arzen, železo, zinek a měď, takže si sem zajeďte do některého z lázeňských měst. Termální koupaliště najdete v Levico Terme, které leží v nádherném přírodním prostředí mezi vrcholky pohoří Lagorai. Kromě toho se v Leviku nachází i malý klenot zasazený do přírody: teplé termální jezero, které se rozprostírá mezi dolní částí města a okolními lesy. Relaxujte na jeho březích nebo se po něm projeďte třeba na kánoích. V zimě si nenechte ujít nádherné vánoční trhy, které se konají ve zdejším v Habsburském parku.

Pale di San Martino

Horská oblast Pale di San Martino se nachází v přírodním parku Panaveggio ležícím na hranici s Benátskem a je od roku 2009 součástí Seznamu přírodního dědictví UNESCO. V závislosti na počasí se impozantní zasněžené vrcholky Pale di San Martino zbarvují do různých odstínů, od růžových při rozbřesku až po světle oranžovou barvu typickou pro západ slunce. V létě se sem přijeďte zdolávat náročnější ferraty, zimní střediska nabízejí dokonale upravené sjezdovky.

Pokud by vám náš přehled nejzajímavějších míst nestačil a chcete se o Jižním Tyrolsku dozvědět víc, navštivte web www.suedtirol.info a načerpejte inspiraci pro příští dovolenou!