Ilidža

Ilidža Zdroj: Profimedia.cz

Sarajevo
Počitelj
Mostar
Konjic
Višegrad
10
Fotogalerie

TOP 10: Bosensko-hercegovská městečka

Za tajemstvími Balkánu nemusíte jezdit daleko. Bosna a Hercegovina v sobě spojuje přírodní krásy a magii starobylých městeček, které přímo vybízejí k líným procházkám a objevování místní historie.

Sarajevo

Hlavní město Bosny a Hercegoviny si díky své bohaté historii a muzeím vysloužilo přezdívku Jeruzalém Evropy. Určitě nesmíte zapomenout navštívit Baščaršiju, starý bazar, pocházející z osmanských dob, kde stojí mešity, pravoslavné i katolické katedrály a synagogy vedle moderních obchodních center a mrakodrapů. Pěší zóny a parky dělají z hlavního města navíc příjemné místo pro relaxaci.

Ilidža

Předměstí Sarajeva, kam se snadno dostanete tramvají. Ilidža je známá jako lázeňské město i díky půvabnému parku s rekreační zónou a pramenem řeky Bosny. Abyste se sem dostali, musíte projít dlouhou alejí, která je pro auta uzavřena. Jen tudy sem tam projede kočár z dob Rakouska-Uherska, jímž se můžete svézt. V Ilidži najdete také staré honosné hotely z přelomu 19. a 20. století – v jednom z nich strávil arcivévoda František Ferdinand d’Este poslední noc před atentátem 28. července 1914, který stál na počátku první světové války.

Počitelj

Počitelj, městečko s méně než tisícovkou obyvatel nedaleko Mostaru, navštíví jen málo turistů. Přitom mělo před osmanskou érou a během ní strategický význam, protože tu v mohutné pevnosti sídlila vojenská posádka. Návštěvníci se můžou projít bludištěm dlážděných uliček mezi starými budovami, navštívit pevnost nebo se pokochat mešitou Hadži Aliho ze 16. století.

Mostar

Nejnavštěvovanější destinace v zemi láká turisty na Stari most. V kombinaci se zvláštní směsicí bosenské a chorvatské kultury na obou stranách řeky získají turisté dva velmi odlišné zážitky. Kujundžiluk je mostarský osmanský bazar plný stánků a rozvětvených uliček. Na chorvatské straně se zase nachází katedrála Panny Marie a stinné uličky s balkánským šarmem.

Konjic

Představte si malé město podél řeky, obklopené kaňony. Konjic se nachází přibližně na půli cesty mezi Sarajevem a Mostarem u pohoří Prenj a je jedním z nejkrásnějších měst v zemi. Centru dominuje Stara Ćuprija sultána Mehmeda IV., kamenný most přes řeku Neretvu se šesti oblouky, který pochází z roku 1683 a je poslední velkolepou osmanskou stavbou v Bosně, o níž se také říká, že je místem, kde se oblast Bosny stýká s Hercegovinou. Kousek od města Konjic navštivte jaderný bunkr Josipa Broze Tita. Milovníci raftingu jistě využijí Neretvu.

Višegrad

Višegrad na soutoku řek Driny a Rzav, obklopený údolími a soutěskami ve východní Bosně, je vzdálen přibližně 10 kilometrů od srbských hranic. Hlavní dominantou je jedenáctiobloukový most Mehmeda Paši Sokoloviće, jenž je zapsán na Seznamu světových kulturních památek UNESCO a který zpopularizoval román Iva Andriće Most na Drině. Od té doby se značně zvýšil turistický ruch a město na počest spisovatele vybudovalo v centru Andrićovu čtvrť.

Visoko

O tomto městečku severovýchodně od Sarajeva ví mimo Bosnu jen málokdo. Proslavilo se pyramidami, které jsou možná nejvyšší a nejstarší na světě. Odpůrci však konstatují, že jde naopak o podvod a tyto pyramidy žádnými pyramidami nejsou. Turisté se často vydávají na jednodenní výlet, ale vše ostatní v bývalém hlavním městě Bosenského království zanedbávají. Krásu městu dodává osmanské centrum s mešitami a úzkými uličkami.

Trebinje

Trebinje, malý klenot ležící nedaleko Dubrovníku, je půvabné městečko, kam mnoho turistů nespěchá, takže tu můžete strávit příjemné chvíle procházkami starým městem s osmanskou architekturou nebo odpočinkem v některé z kaváren ve stínu platanů, kterými je Trebinje známé. Za nejlepším výhledem na město se vydejte na kopec, ke klášteru Nova Gračanica.

Brčko

Distrikt Brčko je do jisté míry unikát. Leží na břehu řeky Sávy a na severu sousedí s Chorvatskem. V této málo probádané lokalitě žijí vedle sebe Bosňané, Srbové a Chorvati. Při procházce po hlavní ulici Trg Mladih, kterou lemují barevné domy a kavárny, duši tohoto městečka poznáte. K dalším zajímavostem patří oranžovo-žlutá Gradska Vijećnica, což je vládní budova na hlavním bulváru.

Blagaj

Leží nedaleko Mostaru. Pramení tu řeka Buna, která vyvěrá přímo ze skal pod tajemným dervišským klášterem, který nechal před rokem 1664 postavit turecký sultán. Přesnější informace o původním využití stavby jsou zahaleny tajemstvím, jelikož Bratrstvo dervišů bylo pověstné svou askezí. V dnešní době se tu konají pravidelné modlitby, během nichž je omezen vstup do některých prostor rezidence. Stále tu bydlí mniši a je tedy nutné si při návštěvě obléct dlouhý rukáv a dlouhé kalhoty. Ženy si navíc před vstupem musí zahalit vlasy šátkem.