Zdroj: dotFOX

Řecké ostrovy se pyšní velkou proočkovaností. Kam vyrazit na letní dovolenou?

Už se nemůžete dočkat, až si opět zaplavete v moři, odpočinete na pláži pod palmami a večer si vychutnáte romantickou procházku při západu slunce? Je nejvyšší čas začít jednat. Pandemie je na ústupu a řada evropských zemí vítá turisty s otevřenou náručí. Co takhle po měsících lockdownu vyrazit do Řecka?

Řecko je velmi populární dovolenkovou destinací, letos to bude platit dvojnásob. Nejen čeští turisté dávají přednost před velkými hotelovými resorty v luxusních tropických rájích soukromým apartmánům na ostrově. Řecké ostrovy jsou proto v kurzu, nabízí totiž možnost snadné izolace od lidí.

Kam vyrazit na dovolenou do Řecka

Součást Řecka je 227 obydlených ostrovů, některé jsou větší a známější jako například Kréta, Rhodos, Zakynthos, Lefkada nebo Korfu, jiné jsou menší a méně známé jako Megisti, Lipsi, Thymena nebo Kalamos. Právě těm jen s několika stovkami obyvatel nahrává současná koronavirová doba. Díky malé populaci se tyto dovolenkové destinace pyšní velkou proočkovaností, což s sebou nese jen minimální riziko nákazy.

Kromě ostrovů v Egejském, Krétském, Thráckém, Středozemním a Jónském moři ale velkou část Řecka tvoří i pevninské území na jihu Balkánského poloostrova. Vybrat si tak jednu jedinou oblast nemusí být pro někoho vůbec jednoduché.

O zajímavosti v Řecku ale nebudete ochuzeni, ať už se vydáte tam či onam. Každý ostrov i jednotlivé části pevniny jsou totiž poseté nespočtem kostelíků, chrámů a jiných památek. Poznávat bohatou historii země tak můžete kdekoliv, a to včetně i mytických příběhů a legend spojených s tajuplným světem bohů.

Co ochutnat a co si přivézt z Řecka?

Dovolená v Řecku ale nemusí být jen o izolaci a o poznávání místní kultury a historie, země má co nabídnout také z gastronomie. Řecká kuchyně v sobě mísí rozmanité chutě středomoří. V místních tavernách si tak můžete pochutnat na jídle plném čerstvé zeleniny, ryb, ovčího a kozího masa a sýru feta. To vše připraveno na olivovém oleji. Mezi tradiční řecké pokrmy pak patří gyros, tztatziky, souvlaki, moussaka nebo baklava.

Pokud byste zatoužili po nějaké dobrotě k snídani či na svačinu na pláž, rozhodně před velkými supermarkety dejte přednost místním trhům, kde nasajete skvělou atmosféru a nakoupíte tradiční lahůdky. Pozor jen dejte na polední siestu, která končí mezi třetí až pátou hodinou odpolední.

A co si přivést ze slunného Řecka jako suvenýr?

V kufru na zpáteční cestu by vám neměl chybět řecký olivový olej, nejrůznější sladkosti v medu, anýzový destilát Ouzo, víno Retsina a koření, které vám ještě dlouho po návratu domů bude připomínat letní dovolenou.