Město San Cristóbal de La Laguna, Tenerife

Město San Cristóbal de La Laguna, Tenerife Zdroj: Profimedia.cz

Sopka Teide, Tenerife
Pyramidy Güímar, Tenerife
Městečko Teror, Gran Canaria
Písečné duny v Maspalomas, Gran Canaria
Archeologické naleziště Valeron, Gran Canaria
10
Fotogalerie

Deset nejlepších výletů na Kanárských ostrovech. Kam zamířit mimo pláže?

Sopečné souostroví ležící při západním břehu afrického kontinentu a správou náležící Španělskému království je jednou z mála evropských destinací, kde aktuálně alespoň do určité míry funguje turismus. A také jej můžeme řadit mezi vzácná evropská území, která lze s přimhouřenýma očima považovat za exotická. Právě pověst cenově i časově dostupné exotiky dělají z Kanárských ostrovů velmi oblíbenou turistickou destinaci pro letní i zimní dovolenou. Sedmero ostrovů nabízí nejenom množství krásných pláží ke slunění a mořským radovánkám, ale také řadu přírodních a historických zajímavostí, které stojí za návštěvu. Nechte se inspirovat v naší fotogalerii, kde najdete desítku těch nejzajímavějších míst.

Město San Cristóbal de La Laguna, Tenerife

Město založené koncem patnáctého století je součástí Seznamu světového dědictví UNESCO. Turisté v jeho ulicích dnes obdivují například katedrálu Panny Marie Pomocné, řadu dalších kostelů a krásných historických paláců.

Sopka Teide, Tenerife

Hora Teide platí se svými 3 715 metry za nejvyšší vrchol Kanárských ostrovů i celého Španělska. Sopka i krajina kolem ní je chráněna v rámci stejnojmenného národního parku, jehož návštěva je při dovolené na Tenerife takřka povinností. Pro turisty je v rámci parku vyhrazeno 21 stezek. Nejhezčí je park na jaře, kdy zde kvete místní endemický druh – hadinec teidský.

Pyramidy Güímar, Tenerife

Na okraji městečka Güímar na východě ostrova Tenerife stojí šestice tajuplných terasovitých staveb z lávového kamene připomínající středo- a jihoamerické pyramidy. Patrně za nimi stojí místní zemědělci a nevznikly dříve než v devatenáctém století. Místní turistické centrum nicméně předkládá o něco atraktivnější teorie, jejichž autorem je norský dobrodruh Thor Heyerdahl. Podle něj jsou pyramidy památkou na domnělé dávné mořeplavce plavící se ve starověku z Egypta do Ameriky.

Městečko Teror, Gran Canaria

Teror je jednou z nejstarších obydlených osad na celých Kanárských ostrovech (založen byl již v roce 1481) a zároveň významným poutním místem. Oplývá jedinečným kouzlem staré kanárské architektury. Těšit se můžete na krásnou baziliku, několik kostelíků a mnoho vznešených domů šlechtických rodin s typickými dřevěnými balkony.

Písečné duny v Maspalomas, Gran Canaria

Nejjižnější část ostrova Gran Canaria, a to přímo v sousedství oblíbeného letoviska Maspalomas, vypadá tak trochu jako malá Sahara. Oblast má rozlohu 400 hektarů, jednotlivé duny dosahují výšky až deseti metrů. Prohlídka zahrnuje vyhlídku na duny, procházku palmovým hájem a v neposlední řadě lenošení na přilehlé pláži.

Archeologické naleziště Valeron, Gran Canaria

Cenobio de Valerón je asi nejúchvatnější památkou na staré obyvatele Kanárských ostrovů. Jedná se o skalní stěnu, v níž je vykután bezpočet umělých jeskyněk a komůrek. Na pohled to vypadá tak trochu jako skalní obydlí známá i z českých skalních měst. Ve skutečnosti ale místo sloužilo jako jakási prehistorická sýpka, tedy ke skladování obilí.

Větrné mlýny u Villaverde, Fuerteventura

Kanárský ostrov Fuerteventura vyniká krásnými plážemi a vyhlídkami na hornatou krajinu, turistických zajímavostí má spíše méně. Za vidění nicméně rozhodně stojí mimořádně malebné staré větrné mlýny u městečka Villaverde. Kontrast bílé omítky a tmavých kamenů očím turisty-fotografa vyloženě lahodí. V mapách místo naleznete pod názvem „Molinos De Villaverde“.

Národní park Timanfaya, Lanzarote

Nejpodivuhodnější sopečnou krajinu najdete na Lanzarote. Vulkanický původ sice mají všechny Kanárské ostrovy, právě Lanzarote ale vypadá nejvíc jako z jiného světa. Za zvlášť spektakulárními pohledy zamiřte do národního parku Timanfaya v jihozápadní části ostrova. Oblast o rozloze asi 51 kilometrů čtverečních je takřka bez vegetace, a pokrývají ji vyvřeliny z mohutných erupcí z let 1730 a 1824.

Národní park Garajonay, La Gomera

Naopak národní park Garajonay na ostrově La Gomera vás nadchne bujnou vegetací. Chráněn je zdejší stálezelený mlžný subtropický prales, podobný známe i z Madeiry nebo Azorských ostrovů. Zhruba desetina zdejších rostlinných druhů neroste nikde jinde na planetě a o parku se někdy také hovoří jako o muzeu třetihorní flóry. Park je proslulý i svými masivními skalními útvary.

Klášter Nuestra Señora de las Nieves, La Palma

Na ostrově La Palma by turisté neměli vynechat klášter zasvěcený patronce ostrova – Panně Marii Sněžné. Vystavěn byl na počátku patnáctého století, ve století sedmnáctém pak byl přestavěn. Nachází se nad městem Santa Cruz de la Palma. Za prohlídku stojí i samotné město s námořním muzeem.