Mont-Saint-Michel. Monumentální klášter okupující vrcholek 80 metrů vysokého ostrůvku uprostřed zálivu, který se během přílivu plní vodou, píše svou historii dle legend již od osmého století. Tehdy zde biskupu Aubertovi ve zjevení přikázal postavit modlitebnu sám archanděl Michael. Hora svatého Michala je dnes ikonickou památkou celé Normandie.

Mont-Saint-Michel. Monumentální klášter okupující vrcholek 80 metrů vysokého ostrůvku uprostřed zálivu, který se během přílivu plní vodou, píše svou historii dle legend již od osmého století. Tehdy zde biskupu Aubertovi ve zjevení přikázal postavit modlitebnu sám archanděl Michael. Hora svatého Michala je dnes ikonickou památkou celé Normandie. Zdroj: Profimedia.cz

Carcassonne. Jedno z nejlépe dochovaných středověkých opevněných měst na světě leží v údolí řeky Aude zhruba na půli cesty mezi městy Toulouse a Montpellier. Unikátním zážitkem je především procházka po hradbách. Názvem města se inspirovali i tvůrci jedné z nejoblíbenějších taktických společenských her.
Údolí Loiry (Chambord). Navštívit údolí Loiry je povinností pro všechny milovníky hradů a zámků. Přímo nad Loirou, ale i nad několika jejími přítoky, se jich vypíná nepočítaně. Většina návštěvníků se ovšem spokojí s prohlídkou jen několika z nich. Mezi nejoblíbenější patří Chambord, Chenonceau, Villandry, Amboise, Blois, Ussé, Chaumont nebo Cheverny.
Rocamadour. Kouzelných historických městeček ve Francii najdete opravdu mnoho, jedním z nejkrásnějších je ale bezesporu světově proslulý Rocamadur. Vystavěn byl v několika úrovních na skalních útesech nad řekou Alzou a pyšní se například se vzácnou soškou černé madony.
Colmar. Francouzská středověká městečka většinou oplývají zejména strohou kamennou krásou. Colmar je v tomto ohledu výjimkou, připomíná totiž spíš barevná historická města s hrázděnými domy, která známe z Německa. K německým hranicím to z něj vskutku není daleko. Pro množství vodních kanálů se Colmaru také přezdívá „francouzské Benátky“.
Fontainebleau. Monumentální královský renesanční zámek Fontainebleau se nachází asi 70 kilometrů od Paříže, a je proto oblíbeným cílem jednodenních výletů. Stavba ve svých interiérech skrývá údajně přes 1500 komnat. Všechny při návštěvě samozřejmě nespatříte, ale i tak je prohlídková trasa v porovnání s běžnými českými zámky extrémně rozsáhlá.
10
Fotogalerie

TOP 10 nejatraktivnějších míst ve Francii, která prostě musíte vidět

Francie je aktuálně jedinou zemí, kam se od nás dá odcestovat bez povinného PCR testu jak při příjezdu, tak poté při návratu zpět do Česka. Alespoň tedy v momentě psaní článku – opatření se, jak už jsme si asi bohužel zvykli, mění z minuty na minutu. Pro turistické cesty nicméně situace ani tak není ideální, protože služby jsou ve Francii silně omezeny a platí i noční zákaz vycházení.

Při plánování cesty tedy určitě sledujte vývoj opatření. Pokud nicméně s rozvolněním zákazů ve Francii vydrží i jistá benevolence v požadování negativního testu po příchozích z Česka, stane se mezi Čechy prahnoucími po alespoň nějakém cestovním dobrodružství jistě velmi akutně žádanou destinací. Vždyť málokterá země na světě toho nabízí tolik co Francie.

V dnešní fotogalerii se podíváme na desítku turisticky nejatraktivnějších míst v celé Francii. Vyhneme se přitom metropoli Paříži a zámku Versailles – jedny z nejnavštěvovanějších míst planety reklamu tak úplně nepotřebují. Místo toho se zaměříme na historické skvosty ležící ve zbytku země.

Snímky si můžete prohlédnout v naší komentované fotogalerii: