Sklářská Poruba

Sklářská Poruba Zdroj: Profimedia.cz

Lyžařské centrum Jakuszyce
Viklan Chybotek
Vodopád Szklarky
Vodopád Kamieńczyka
5
Fotogalerie

Rychlý výlet do Sklářské Poruby za hledači pokladů a vodopády na polské straně Krkonoš

Druhá vlna koronaviru zase zásadně snížila možnosti turistického cestování po Evropě. Aktuálně nezbývá mnoho zemí, kam se z Česka dá cestovat bez negativního testu. Navíc se po celém kontinentu opětovně zavírají bary, restaurace, hotely i turistické objekty, a tak cesty do zahraničí za účelem turismu stejně víceméně ztrácejí smysl. Polsko nám vstup na své území zatím nijak neomezilo, z hlediska našeho ministerstva zahraničí nicméně není považováno za bezpečnou zemi. Při návratu budete muset podstoupit test – ovšem pouze za předpokladu, že váš pobyt přesáhne dvanáct hodin. A právě tento časový interval bohatě stačí k návštěvě městečka Sklářská Poruba (Szklarska Poręba) a vodopádů v jeho okolí.

Sklářská Poruba leží asi deset kilometrů od česko-polské hranice a je jakýmsi zrcadlovým obrazem českého Harrachova. Slouží jako oblíbené středisko zimních sportů a během „normálních“ zim v podstatě přetéká k prasknutí lyžaři a běžkaři. Jedná se o největší a nejstarší takové středisko v celém Dolním Slezsku s bohatou nabídkou ubytování, lyžařských sjezdovek a běžkařských tras. V Centru běžeckého lyžování v přilehlých Jakušicích jsou navíc ideální podmínky pro závody psích spřežení, konaly se tu ostatně i význačné evropské šampionáty.

Dopravní spojení s Českem zajišťuje vlak jedoucí z Liberce, Jablonce, Tanvaldu a Harrachova. A za normální situace tu v zimní sezóně zastavují i autobusy společnosti Flixbus.

Původní osada na místě dnešního městečka vznikla už ve čtrnáctém století. Na začátku sedmnáctého století tu rod Preisslerů založil sklářskou huť, která brzy získala dobré renomé. Na začátku století osmnáctého pak přibyla ještě jedna.

Sklářská Poruba a její okolí je také spjato s hledači drahých kamenů, kteří s vidinou bohatství kutali v přilehlých horách. Přicházeli v patnáctém století ze zahraničí a prozkoumávali Krkonoše a Jizerské hory. A to jak na dnešní polské, tak české straně. V Polsku se těmto cizozemským hledačům pokladů říkalo Valoni, u nás Vlaši. A právě různé drahé kameny jsou ideálním suvenýrem z návštěvy Sklářské Poruby, k dostání jsou snad v každém turistickém obchůdku v centru města.

Na tuto historii hraničních hor dnes odkazuje zhruba sedmikilometrová naučná stezka zvaná Szlak walońsky (Valonská/Vlašská cesta). Na její trase se nachází mj. Stará chata valonská, kde za normálních okolností funguje muzeum nerostů a minerálů, jež přibližuje právě tento aspekt dějin města. Další atrakcí podél naučné stezky je Chybotek, jeden z největších viklanů v okolí.

Vodopád Szklarky

V každém ročním období pak stojí za návštěvu dva vodopády v bezprostřední blízkosti Sklářské Poruby. Prvním z nich je vodopád Szklarky. Nachází se v nadmořské výšce 520 m n. m., asi tři kilometry východně od centra města, nedaleko již zmíněné Staré valonské chaty, v soutěsce říčky Szklarka. Na výšku má 13,3 metrů.

O dlouhodobé oblibě místa vypovídá fakt, že u vodopádu už v devatenáctém století postavili hospodu, později přeměněnou na dnešní turistickou chatu Kochanówka. Vstup k vodopádu je volný, nebylo tomu tak ovšem vždy. Právě v devatenáctém století byl totiž přítok vodopádu technicky regulován, přičemž plný proud se pouštěl tehdy, když návštěvníci zaplatili poplatek. Na turistickém ruchu se holt vydělávalo už před více než sto lety.

Vodopád Kamieńczyka

Druhý zdejší vodopád, zvaný Kamieńczyka, najdete od centra města asi dva a půl kilometru směrem na jihozápad. Výšlap k němu je o něco náročnější než k prvnímu vodopádu, leží totiž ve výšce 843 metrů nad mořem. Vynaložená námaha se ovšem bohatě vyplatí, vodopád Kamieńczyka je totiž asi ve všech ohledech atraktivnější než jeho konkurent.

Jedná se o nejvyšší vodopád na polské straně Krkonoš, měří 27 metrů. Ve třech stupních padá do sto metrů dlouhé a v některých místech jen čtyři metry úzké soutěsky. Její kolmé skalní stěny dosahují až pětadvaceti metrů. Vstup do soutěsky je zpoplatněn – výměnou za šest zlotých vám bude propůjčena bezpečnostní helma a umožněn přístup na stezku, které vede na dno soutěsky až k vyhlídkové plošině přímo pod vodopádem.

Dle oficiálních webových stránek Sklářské Poruby byl přístup k vodopádu o předchozím víkendu uzavřen kvůli nutné jednorázové údržbě (kácení stromů), nyní by ale měl být navzdory koronaviru normálně přístupný. Koneckonců logicky, výlet do přírody nepředstavuje bezprostřední riziko. Zavřená ovšem aktuálně bude turistická chata s restaurací umístěná nad vodopádem. Z plácku kousek od ní je nicméně pěkná vyhlídka na vodopád shora – a tam nic platit nemusíte.

Zajímají vás další tipy na výlety k sousedům? Pořiďte si speciál AUTEM NA DOSAH, a to pohodlně z domova na iKiosek.cz.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: