Prodloužený víkend v Bratislavě aneb S rodilým průvodcem do víru slovenské metropole

Prodloužený víkend v Bratislavě aneb S rodilým průvodcem do víru slovenské metropole Zdroj: Roman Nemec

Pohled na hrad z paluby výletní lodi
V odpočinkové zóně Eurovei se místní scházejí na kávu a kus řeči s výhledem na Dunaj
Historická budova Slovenského národního divadla
Skupina historického šermu Tostabur
Hrad Devín má významné místo v novodobých národních dějinách Slováků
12
Fotogalerie

Prodloužený víkend v Bratislavě aneb S rodilým průvodcem do víru slovenské metropole

Jak si užít prodloužený víkend v hlavním městě našich nejbližších sousedů? Vydejte se do něj se zdejším rodákem, jehož fotografie a reportáže znáte ze stránek Lidé a Země. Roman Nemec tu zná vše: od zapadlých uliček, historických unikátů, přírodních krás, moderní architektury až po dobré podniky.

Po skoro sedmi letech života v São Paulu jsem se vrátil do Bratislavy, svého rodného města. V době odloučení mě vždy potěšily příjemné zážitky přátel z Brazílie, kteří při toulkách střední Evropou navštívili slovenské hlavní město. Prý sympatické a přátelské, s uvolněnou atmosférou, bohaté na kulturní či gastronomické zajímavosti a také s pestrou nabídkou barů a klubů. Navíc hrdé na svou minulost a otevřené novým trendům. Rád vás jím provedu o prodlouženém víkendu.

Den 1.: Na kole po nábřeží

Mé první kroky často směřují na Rázusovo nábřeží. V povětří cítím nezaměnitelnou vůni Dunaje. Každou chvíli přistává katamarán Twin-City-Liner, pravidelná lodní linka, která spojuje Bratislavu s Vídní. Tato 75 minut dlouhá plavba je pohodlná a nabízí krásné výhledy na řeku, lužní lesy a panoráma obou hlavních měst, jež k sobě měla vždy blízko. Na vodě se houpou velké turistické lodě, které propojují mnohé státy Evropy. Za teplých slunečních rán je nábřeží plné turistů i domácích, kteří si přijdou zaběhat nebo se projít. Historické centrum neboli Staré Město je poměrně malé a dá se snadno projít pěšky, případně jsou k dispozici městská kola Slovnaft-bike, jež se dají odemknout přes aplikaci v telefonu. (Pokud by nás však měl zaskočit déšť či jiný nečas, zajdeme do nedaleké Slovenské národní galerie či Slovenského národního muzea.)

Sedneme na kolo pod mostem Slovenského národního povstání a přejedeme pod Starý most, který byl nedávno kompletně vyměněn a z původního zbyly jen pilíře. Zastavíme se v oblíbeném nákupním centru Eurovea, jež dalo nábřeží nový společenský a oddychový charakter. Nové Slovenské národní divadlo, které je s ním propojené, je další příležitostí ke kulturnímu zážitku. Nedaleko sochy M. R. Štefánika si můžeme dát kávu na terase a pozorovat cvrkot na promenádě. Pokračujeme přes Starý most směrem na petržalskou stranu. Z mostu je krásný pohled na Dunaj a Staré Město. Hned za mostem se rozprostírá krásný park Sad Janka Kráľa, jeden z nejstarších veřejných parků v Evropě. Kromě vzácných a exotických stromů v něm najdete klid a příjemný chládek během horkých letních dnů. Ideální místo na piknik s přáteli či na házení létajícího talíře. Na jeho okraji je divadlo Aréna. Nedávno jsem tu viděl hru Josef Švejk.

Nedaleko od divadla, na Tyršově nábřeží, se na hladině houpá restaurace Sun Deck na bývalé přepravní lodi. Skvělé místo na setkání s domácími či na romantické pozorování západu slunce při oblíbeném drinku. Večer tu DJ rozproudí skvělou zábavu.

Opět šlapeme do pedálů směrem k mostu SNP, který je známý pod přezdívkou UFO, díky konstrukci s kulatou vyhlídkou. Přejedeme most, zamíříme dále k Riverparku a zahneme k Zuckermandlu, modernímu polyfunkčnímu městskému centru, jež příjemně oživilo část města na úpatí hradního vrchu. A dopřejeme si lehký oběd v italské restauraci Cono!

Na hrad!

Nyní už po vlastních se vydáme na Bratislavský hrad. Hradní vrch, osídlený po několik tisíciletí, skýtá panoramatický pohled na velkou část Bratislavy a její největší městskou čtvrť, Petržalku. Na druhé straně máme Staré Město jako na dlani, v dálce se rýsují novodobé výškové budovy a rozestavěné hlavní autobusové nádraží, považované za největší projekt ve střední Evropě. Vyústění mostu SNP vytváří jakousi propast mezi historickým centrem a hradem, což mnohým Bratislavanům už po desetiletí velmi vadí. Na hradním nádvoří a v přilehlých zahradách každoročně v létě vrcholí korunovační slavnosti, doprovázené šermířskými vystoupeními a řemeslným trhem. Věděli jste, že právě v Bratislavě, Preßburgu neboli Pozsonyi bylo korunováno deset uherských králů a jedna královna?

Z hradního kopce seběhněte Zikmundovou bránou a Zámeckými schody dolů až k Dómu svatého Martina, gotické katedrále, kde se během tří staletí konaly zmíněné korunovace. Kromě vzácných soch a obrazů, například sochy svatého Martina od Rakušana Donnera, ukrývá pozoruhodný katolický svatostánek velkolepé varhany, takže si tu můžete užít podvečerní koncert. Stůl na večeři jsme si rezervovali v restauraci Zylinder na Hviezdoslavově náměstí, jen pár minut od kostela. Elegantní restaurace, oblíbená domácími i turisty, nabízí tradiční „prešpurská“ jídla ze slovenské a rakousko-uherské kuchyně. Příjemná obsluha nám doporučuje silný hovězí vývar a kuřecí perkelt s máslovými noky. Dobrou chuť!

Den 2.: Lodí k soutoku Moravy a Dunaje

Na pozdní snídani či na dobrou kávu zavítáme do bistra U Kubisty v Grösslingově ulici. Její interiér i sám dům jsou dobrým příkladem kubistické architektury a designu. Kult kávy a rodinných pražíren zaplavil Bratislavu a rozhodně musíte poznat alespoň pár z nich. Nenechte si také ujít jejich gastropunkovou nabídku jídel. Jen pár bloků dál si prohlédneme secesní kostel svaté Alžběty, známý i jako Modrý kostelík. Je posetý drobnými štukovými růžemi, které se spojují s legendou jeho patronky. Působí romantickým dojmem, a proto je vyhledávaným místem pro sňatky. Projdeme se rušným Šafárikovým náměstím, jež po nedávné revitalizaci připomíná více městský park. Odtud jede také tramvaj do Petržalky nebo na Hlavní stanici.

Směřujeme k funkcionalistické budově Propeler na nábřeží, odkud v letních měsících vyplouvají lodě k hradní zřícenině Devín. Když proplujeme pod mostem SNP, otevírá se nám pohled na Bratislavský hrad a sousedící parlament. Zanedlouho městskou zástavbu střídají zelené lužní lesy a z Karloveského ramene doveslují na hlavní tok příznivci kajakingu, tradičního sportu Bratislavanů. Po 1,5hodinové plavbě vystupujeme na molu pod hradem Devín. Dojdeme k soutoku Moravy a Dunaje, přirozené hranici Slovenska a Rakouska. Betonový památník připomíná osudy těch, kteří riskovali svůj život při útěku do sousedního Rakouska. Bohužel mnohým se to nepodařilo a byli bez milosti zastřeleni.

Na skále nad námi se tyčí ikonická Panenská věž neboli Jeptiška. Středověký hrad Devín stojí na skále ve výšce 212 m nad mořem. Byl vybudován na místě římské vojenské základny a velkomoravského hradiště, známý již v roce 864 jako Dowina. Hrad v roce 1809 napoleonská vojska vyhodila do povětří. Dnes je tu archeologické muzeum. Vyšlapeme až na samý vrchol hradu, odkud se kocháme nádhernými výhledy. Za dobré viditelnosti lze pozorovat rakouské Alpy a také nedalekou paleontologickou lokalitu Sandberg, kam se rozhodně vyplatí jít podívat. Během letních měsíců hradní nádvoří ožije šermířskými turnaji a řemeslným jarmarkem. Nakonec už jen seběhněte na oběd do mysliveckého penzionu U Srnčíka, kde podávají skvělá jídla ze zvěřiny.

Uličky Starého Města

Lodí se vrátíme k Propeleru a vplujeme do rušných kamenných uliček nedalekého Starého Města. Ventúrska a Michalská ulice jsou plné kaváren, barů a restaurací. V létě mají otevřené terasy, kde zábava pokračuje do pozdních večerních hodin. Dotouláme se až k Staré tržnici, v níž se konají různé gastronomické akce. Zavítáme tu i do „Viechy malých vinárov“. V minulosti Bratislava byla svými vinnými „viechami“ proslulá a za jejich pohostinností přicházeli milovníci vína až z Vídně. Dnes se tradice malokarpatského vína pomaličku vrací. Rád sem zajdu na tankové víno od malých vinařů. A k tomu něco na zub: bruschetta, paštiky, sýry a olivy. Nastartujeme své chuťové pohárky jedním ryzlinkem vlašským, tradiční odrůdou z této oblasti.

Pokračujeme v nedalekém středověkém sklepě na Panské ulici originální degustací slovenských jakostních vín. Během ochutnávky je úplná tma, a to po celou dobu. V ní se nám postupně posilují smysly a jsme schopni procítit neuvěřitelně intenzivně všechny krásné šťavnaté chutě a vůně. Jediný, kdo ve tmě dnes vidí, je sommelier Tibor Kiss ze sdružení Tmavá degustace. Na zdraví!

Den 3.: Rande s mým městem

Dnešní den začínáme procházkou v horském parku Koliba kousek nad městem, na úpatí Malých Karpat. Vyvezeme se sem trolejbusem 203. Zde začíná několik turistických chodníčků, kratších i delších, které poodhalí krásy zdejší přírody. Povozíme se na bobové dráze, vyzkoušíme naši odvahu v lanovém centru. Po sportovním výkonu jdeme na oběd do ikonické televizní věže Kamzík, otevřené v roce 1975, která připomíná vinnou láhev, tvar typický pro zdejší vinný region. Restaurace ve výšce 101 metrů nabízí panoramatický výhled na město a okolní lesy, celé patro se navíc točí kolem vlastní osy. A už se nám servíruje místní specialita: lahodná telecí líčka. Po skvělém obědě se svezeme tradiční sedačkovou lanovkou na Železnou studánku a na nedaleké patronce nasedáme na autobus.

Jsme opět v rušném centru města a jako první zavítáme do Čajového domu na Radlinského ulici, nedaleko od Blumentálského kostela. Je to skutečná oáza klidu, kde se podávají ty nejvybranější čaje z celého světa. Sedneme si do zahrady plné zeleně a květů a osvěžíme se vynikajícím zeleným čajem Gaba Midori, jejž si majitel Jozef Zajac sám pěstuje v dalekém Japonsku. Odpočatí si promyslíme trasu Starým Městem: je možné si najmout sympatického bratislavského průvodce, který nás jím provede a odhalí zajímavosti z historie či všedního života.

Korzování je velmi oblíbenou činností Bratislavanů. Rádi se procházejí v uličkách kolem Hlavního náměstí nebo až k Dunaji. Potkáte rodiny s dětmi, jak jdou na zmrzlinu, nebo dámskou společnost mířící na kávu a zákusek do kavárniček. Je to stará a krásná tradice zdejších lidí. K tomu patří i návštěva muzeí a galerií, jako například Stará radnice, z jejíž věže je pěkný výhled na střechy starých domů. Galerie Nedbalka vystavuje umění současných umělců. Naše rande s městem ukončíme na Hlavním náměstí u Rolandovy sochy. Měsíc před Vánocemi se toto místo promění v rušné vánoční trhy plné místních specialit a řemeslných výrobků.

Večer jdeme za zábavou. Ve Skybaru na Hviezdoslavově náměstí míchají skvělé koktejly, třeba Green Gobblin od známého barmana Miroslava Telehaniče. Z terasy je skvělý výhled na město, hrad a také na nasvícené UFO. O atmosféru se stará DJ. Avšak náš večer teprve začíná. V KC Dunaj právě otevírají brány a odstartují oblíbenou Oldies party, která tradičně přiláká hodně nadšenců. Pozvolna splýváme s tančícím davem – je to ta nejlepší tečka návštěvy města. Na shledanou v ulicích Bratislavy!


Dobré vědět

  • Do Bratislavy: Vlakem na hlavní nádraží. Pokud byste jeli autem, rezervujte si hotel, jenž nabízí i parkovací místo. Z Vídně pravidelně pluje loď Twin-City.
  • Doprava v Bratislavě: Historické centrum snadno projdete pěšky či na kole a do vzdálenějších částí města se odvezete MHD. Základní, třídenní jízdenka stojí osm eur, zlevněná čtyři eura. Jednorázový základní lístek na 30 minut stojí 90 centů, zlevněný 45 centů. Najít parkovací místo bývá značnou výzvou.
  • Platby: Většinou je možná platbu kartou, ale je dobré mít hotovost například na kávu či lístek na MHD.
  • Ubytování: Ve městě najdete širokou nabídku hotelů a ubytoven a výběr záleží na rozpočtu (například ikonický hotel Carlton nebo Arkádia v historickém centru). Skvělý a stylový hostel Zeitlos najdete hned pod hradem a nabízí i samostatné pokoje s koupelnou pro jednoho či dva.
  • Informace: Před cestou se podívejte na stránku CityLife, jež je skvělým a obsáhlým průvodcem po kulturních, společenských a hudebních akcích v Bratislavě.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: