Je zajímavá především vnějším spirálovým schodištěm.

Je zajímavá především vnějším spirálovým schodištěm. Zdroj: Profimedia.cz

Architektura rozhledny připomíná babylonskou věž.
Obdivuhodná technická památka Dlouhá stoka ze 16. století.
Hornické muzeum v Krásnu v areálu bývalého cínového dolu.
4
Fotogalerie

Tip na výlet: Rozhledna Krásno a hornické muzeum

Proslulé západočeské lázně skrývají v pomyslném trojúhelníku, který tvoří na území Slavkovského lesa, mnoho zajímavých památek. Řada z nich je krásných a některé se tak i jmenují. Přesvědčte se sami a navštivte Krásenský vrch s Krásenskou rozhlednou u obce Krásno a místní hornické muzeum.

Pozoruhodná kamenná vyhlídka převzala jméno po vrcholku Slavkovského lesa, na kterém se v nadmořské výšce 777 metrů od 30. let minulého století tyčí. K její zajímavé podobě inspiroval architekty minaret mešity v iráckém městě Samarra, který připomíná babylonskou věž. Právě vnějším spirálovým schodištěm Krásenská rozhledna vyniká a poutá pozornost. Jednu z nejhezčích českých rozhleden však místní během nacistické okupace přejmenovali na Adolf Hitlerwarte (rozhledna Adolfa Hitlera, Hitlerka).

Právě z iniciativy obyvatel Krásna vznikla na blízkém kopci pětadvacet metrů vysoká stavba. Na začátku 30. let se tyčilo na vrcholcích Karlovarské vrchoviny pomálu vyhlídek. Když se situace začala měnit, usmysleli si Krásenští, že si také postaví vlastní rozhlednu. Její stavbou se zároveň naskytlo části lidem pracovní uplatnění, které v dobách krize obecně chybělo.

Místní projekt se financoval ze sbírek a darů spolků. Ač se při konstrukci šetřilo, třeba tím, že materiál pocházel výlučně z blízkého okolí, peněžní prostředky došly. Po několikaměsíční pauze se podařilo projekt obnovit a v létě roku 1935 už mohutná rozhledna vítala první návštěvníky.

Jak za krásnými pohledy

V současnosti je otevřená celoročně. Z ochozu přístupného po schodišti se sto dvaceti stupínky je možné spatřit nejvyšší vrcholy Slavkovského lesa, ale i Krušných hor. Pro výhledy z unikátní věže se můžete vydat kilometrovou procházkou po žluté z obce Krásno. Očekávejte převýšení asi osmdesát metrů, pokud však vrchol zdoláte, poblíž spatříte i historickou technickou památku.

Dlouhá stoka je rozsáhlé vodní dílo, po kterém se přepravovalo dřevo a jež zajišťovalo dostatek vody pro hutní práce. S jeho budováním se začalo už v 16. století a časem se na stoce o délce dvacet čtyři kilometrů objevilo třináct stavidel a třicet pět mostů. Ke Krásenské rozhledně můžete zvolit i alternativní trasu právě podél kanálu, pokud zaparkujete u hřbitova.

Dolů k dolu

Těžařskou tradici regionu připomíná Hornické muzeum v Krásnu. Řada zajímavých expozic je umístěna v historických budovách areálu bývalého cínového dolu. S těžbou stříbrného kovu se zde začalo v dole Vilém za první světové války. Brzy byl však uzavřen a opět se pokračovalo až v 50. letech s těžbou rudy z jámy Schnödova peň.

Vedle muzea, kde se například nachází těžní parní stroj z roku 1897, lze také navštívit ukázkovou štolu. Výstavu důlní soupravy nebo historie uhelného a rudného hornictví můžete zhlédnout od středy do neděle, od května je možné si vyzkoušet jízdu důlním vláčkem.