Mnohokrát přestavěný dačický zámek

Mnohokrát přestavěný dačický zámek Zdroj: Profimedia.cz

Zásadní změna nádvoří včetně zasklení arkád proběhla v roce 1909.
Kostku cukru vynalezli v Dačicích roku 1841. O dva roky později se už vyskytovaly na trhu.
Renesanční vyhlídková věž
4
Fotogalerie

Tip na výlet: Historické město Dačice

Co se vám vybaví, když se řeknou Dačice? Kostka cukru je samozřejmě správně, ale stejně tak by to mohla být renesance. Historické město na Jindřichohradecku, odkud pochází unikátní vynález, se může pyšnit nespočtem krásných památek. Po návštěvě zámku, kostelní věže nebo procházce ke karmelitánskému klášteru to rozhodně uznáte sami.

Zámky stojí v Dačicích rovnou dva. V době, kdy obdržely statut města a těšily se velkému rozvoji, vyrostl na dnešním Palackého náměstí nepřehlédnutelný palác. Postavit si ho v sedmdesátých letech 16. století nechal Albrecht Krajíř z Krajku.

Mohutná světlá budova ozdobená sgrafitovým kvádrováním a cimbuřím si zachovala původní podobu. Její historické prostory se však proměnily pro potřeby administrativy. Ve Starém zámku dnes sídlí úřady, a běžný turista tak může obdivovat jeho renesanční důmyslnost pouze zvenčí.

Od renesance po secesi

Naopak na Novém dačickém zámku nezůstaly po italském slohu dominujícím v 16. století stopy žádné. Vznikl asi o deset let později než jeho předchůdce opět pro rezidenční účely rodu Krajířů. Svůj vzhled měnil zámek stojící mimo centrum hlavního dění hodně a často. Chvíli byl renesanční, později barokní, pak klasicistní, nebo dokonce empírový, až se ocitl obohacený i o prvky secese.

Mohutné přestavby již v počátcích 18. století, kdy zámek patřil rodu Osteinů, měli pod taktovkou italští architekti. Významně do jeho podoby promluvili i další majitelé. Dalbergové barokní sídlo nejprve zútulnili a zmodernizovali. Za sto třicet let, co zámek vlastnili, se pustili ještě do několika velkých úprav, které proměnily dačické panství v perlu venkovské šlechtické architektury.

Na krátkou dobu se empírové sídlo s přilehlým parkem stalo majetkem rodu Salm-Salm, než bylo v roce 1945 zestátněno. Dlouho zanedbávanému a zchátralému zámku vdechla druhý život rozsáhlá rekonstrukce v 90. letech. V současnosti můžete do jeho interiérů nahlédnout o dubnových víkendech. Přes Velikonoce je prohlídkový okruh ozvláštněn sváteční tematikou.

Další městské pamětihodnosti

Pokud zabloudíte do centra města k žulovému památníku kostky cukru, rozhodně navštivte místní muzeum, které mapuje pozadí světového vynálezu. Cukrovarnický průmysl se do Dačic přesunul z nedaleké vsi roku 1833. Bylo tak nasnadě, že proslulý cukrovar přišel o pár let později s praktičtější produkcí sladidla.

Dále v rámci toulek po Dačicích nevynechejte ani výstup na věž kostela sv. Vavřince. Mohutná renesanční zvonice poskytuje z výšky 52 metrů výhled na nedaleké Slavonice i Českomoravskou vrchovinu.

Pěšky kolem Dačic

Bezprostřední okolí Dačic je více než zajímavé a byla by škoda se s ním seznámit pouze pohledem z věže. Těsně za městem se rozprostírá největší rybníková kaskáda u nás. Procházku k devatenácti větším i menším vodním dílům můžete podniknout v rámci místní naučné stezky. Měří třináct kilometrů a čítá celkem jedenáct zastavení. Vedle přírodních památek u Moravské Dyje minete i barokní klášter řádu karmelitánů poblíž Kostelního Vydří a památné, 250 let staré lípy.