koupaliště Dachova u Hořic

koupaliště Dachova u Hořic Zdroj: Profimedia.cz

V roce 1932 byly ve Mšeně otevřeny městské lázně. Nyní ve zrekonstruované budově ve stylu art deco najdete převlékárny, toalety a restauraci. Voda v padesátimetrovém bazénu napájená ze skalního pramene v letním pařáku příjemně osvěží.
Babylon – Lázně města Domažlic píše se na pohlednici z roku 1937. Dnes přírodní koupaliště funguje v sousedství stejnojmenného kempu. V roce 2011 prošlo revitalizací, vstup na něj je zdarma a oproti třicátým létům se na travnaté pláži můžete při slunění zabavit nejen četbou, ale i svými chytrými telefony či notebooky. Mají tu totiž připojení na wi-fi.
Areál „plovárny a slunečních a sprchových lázní“ se dvěma bazény, dřevěnými šatnami a restaurací s terasou na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích podle projektu architekta Karla Chocholy otevřel své brány v roce 1933. Současnou podobu získala českobudějovická letní plovárna při rekonstrukci v letech 2009 až 2010.
Koupaliště Polanka bylo v Třebíči otevřeno v roce 1978, avšak na břehu řeky Jihlavy byla plovárna už od roku 1910. Ojedinělou stavbu říčních lázní z roku 1934, která stojí u vstupu do areálu, navrhl architekt Bohuslav Fuchs. Rekonstrukce nejen památkově chráněné dřevěné budovy občerstvení a převlékacích kabin, ale i dalších prvků koupaliště je na léto kvůli návštěvníkům přerušena.
Takhle vypadalo Hořické koupaliště a slunné lázně na Dachovech v Podkrkonoší v roce 1931. Dokončeno bylo ještě o šest let dříve na místě bývalého dachovského rybníka podle návrhu architekta Karla Bachury. Opravené původní dřevěné kabinky lákají nejen milovníky koupání a prvorepublikové atmosféry, ale také filmaře.
7
Fotogalerie

Rozmarné léto aneb kam vyrazit na plovárnu

Také milujete film Rozmarné léto a láká vás romantika filmových říčních lázní? Bohužel vás musíme zklamat. Na soutoku Lužnice a Bechyňského potoka, kde se film v sedmdesátých letech natáčel, žádné Krokovy lázně nestojí. Avšak pokud si chcete vychutnat prvorepublikovou atmosféru a přitom se osvěžit ve vodě, máme pro vás tipy na plovárny, které bývaly v meziválečné éře obsypány návštěvníky, a dnes se většina z nich plní milovníky koupání znovu.

Původní říční lázně jsou mezi nimi jen jedny a i ty mají už od sedmdesátých let vlastní bazény s čistou vodou. Některé historické areály jsou krásně opravené, jinde rekonstrukce právě probíhá a v naší fotogalerii se můžete podívat nejen na současný stav těchto oblíbených koupališť, ale i na dobové snímky z jejich slavných počátků.

Lázně Mšené: Objevte léčebné konopí, rybařte, vylezte na horu Říp! >>>