Hrad Louzek

Hrad Louzek Zdroj: ČTK

Hrad Pořešín
Hrad Velešín
Tvrz Tichá
4
Fotogalerie

Romantická cesta po hradních rozvalinách kolem řeky Malše

Malše je bezmála sto kilometrů dlouhá řeka pramenící v rakouské části Novohradských hor. Než se v Českých Budějovicích vlévá do Vltavy, protéká kolem několika turisticky zajímavých míst. Na jejích skalnatých březích totiž v minulosti čnělo hned několik hradů a hrádků, z nichž dodnes zbyly malebné zříceniny. V dnešním článku se vydáme z jihočeského Římova proti proudu řeky a blíže si jednotlivá místa představíme.

Hrad Velešín

Hrad Velešín stával na skalnatém ostrohu vysoko nad řekou, dnes shlíží na poklidnou hladinu jezera římovské vodní nádrže. Z Římova k němu vede modrá turistická značka. Motorizovaní výletníci mohou auto nechat v bližších Sedlcích.

Z Velešína se dochovaly jen skromné pozůstatky, které jsou volně přístupné. Byl založen ve třináctém století jako hrad královský, zakladatelem byl pravděpodobně Václav I. Stavba měla posílit moc království ve zdejší periferní oblasti.

Hrad Pořešín

Zřícenina hradu Pořešín se nalézá na zalesněném svahu na levém břehu Malše zhruba na půli cesty mezi Římovem a Kaplicí. K hradu vás zavede zeleně značená turistická značka z Kaplice-nádraží anebo modře značená stezka přímo z Kaplice. Parkoviště pro automobily je v přilehlé vesničce se stejným názvem, jako má hrad.

Pořešín založili na přelomu třináctého a čtrnáctého století Bavorové ze Strakonic. Po pár letech se ale stal předmětem směny, přičemž noví majitelé začali používat přídomek „z Pořešína“. Dnes o zříceninu pečuje spolek Hrady na Malši, díky němuž prošla v uplynulých letech výraznou proměnou. Mimo jiné byl postaven dřevěný vstupní most a hradní muzeum.

Hrad Louzek

Další z hradů nad Malší se nalézá asi šest kilometrů jižně od Kaplice a nese název Louzek. Byl strážním hradem zbudovaným v blízkosti zemské stezky vedoucí z Horního Rakouska do Čech. Detaily o jeho konkrétním zakladateli ani přesném roku vzniku ovšem nejsou známy. Pustnout začal v šestnáctém století. Do dnešních dob se dochovaly zbytky hradního paláce a věže a patrné jsou i zbytky příkopů a valů.

Hradní areál je volně přístupný a dostanete se k němu po modře značené turistické trase z Kaplice do Rychnova nad Malší nebo po žlutě značené trase z Bujanova směrem k Benešovu nad Černou. Automobil je možné nechat na malém parkovišti přímo u hlavní silnice E55 mezi Nažidly a Skoronicemi.

Tvrz Tichá

Zřícenina tvrze Tichá leží na úpatí Novohradských hor ve stejnojmenné malé vesničce. Vede sem červeně značená turistická cesta z Dolního Dvořiště. První písemná zmínka o tvrzi je z roku 1360, kdy patřila Janovi a Benešovi z Velešína, v dalších staletích ji vlastnili třeba Rožmberkové nebo Buquoyové.

Z tvrze se dochovala v podstatě jen mohutná dvoupatrová věž. Na ní v posledních letech pracují lidé ze sdružení Hrady na Malši. Díky nim věž získala hrázděné patro, střechu a v areálu vzniká i nové turistické zázemí, které bude sloužit jako centrum středověkých řemesel. Otevření je aktuálně plánováno na letošní Vánoce.

Bonus – hrad Sokolčí

Zřícenina hradu Sokolčí úplně nesouzní s tématem článku, neleží totiž přísně řečeno přímo při řece Malši, ale nad jejím přítokem, říčkou Černou (zhruba čtyři kilometry od soutoku). Pokud ale lokalitou budete projíždět, byla by škoda nezastavit se i u tohoto hrádku. Sokolčí bylo patrně založeno v průběhu čtrnáctého století Jindřichem z Velešína, ani ne po dvou stech letech se už ale o hradu psalo jako o pustém.

Do dnešní doby se dochovaly jen základy zdiva několika staveb a terénní nerovnosti. Spíš než samotný hrad je tedy atraktivní okolní lokalita. Sokolčí stálo na vrcholu vysoké a kolmé skalní stěny, kterou dnes využívají horolezci. Při procházce od parkoviště u mlýna U Dubu až k Sokolčí uvidíte mohutná skaliska, mrazové sruby a několik menších pseudokrasových jeskyní.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.