Serengeti National Park, Tanzanie: Národní park Serengeti v Tanzanii je jednou z nejproslulejších přírodních rezervací nejen v Africe, ale vůbec na celém světě. Leží v severní části země východně od Viktoriina jezera – skoro patnáct tisíc čtverečních kilometrů rozlohy sestává především z panenské savany. Serengeti je výjimečné zejména největší populací lvů v Africe. Skutečně unikátní podívanou je pak každoroční migrace více než jednoho a půl milionu pakoňů a čtvrt milionu zeber skrze park do sousední národní rezervace Masai Mara v Keni.

Serengeti National Park, Tanzanie: Národní park Serengeti v Tanzanii je jednou z nejproslulejších přírodních rezervací nejen v Africe, ale vůbec na celém světě. Leží v severní části země východně od Viktoriina jezera – skoro patnáct tisíc čtverečních kilometrů rozlohy sestává především z panenské savany. Serengeti je výjimečné zejména největší populací lvů v Africe. Skutečně unikátní podívanou je pak každoroční migrace více než jednoho a půl milionu pakoňů a čtvrt milionu zeber skrze park do sousední národní rezervace Masai Mara v Keni. Zdroj: Profimedia.cz

Namib Naukluft National Park, Namibie: Národní park Namib Naukluft najdeme na západě Namibie. Součástí parku je podstatný kus Namibské pouště, nejstarší pouště světa, jižní konec pohoří Naukluft a také laguna v zátoce Sandwich na pobřeží Atlantiku. Výsledkem této kombinace jsou vskutku jedinečné spektákly. Rozsáhlé písečné duny Namibské pouště padají až do samotného oceánu a nějakou tu zeleň najdete až v horách na východním konci parku. Nejpozoruhodnější částí parku je pak jílová a solná pánev Sossusvlei obklopená vysokými rudými dunami.
Etosha National Park, Namibie: Národní park Etosha na severu Namibie vznikl v roce 1907 poté, co němečtí vojáci ke konci devatenáctého století skoro vybili velkou zvěř v této oblasti koloniální Namibie za účelem zabránit přenosu dobytčího moru z divoké zvěře na dobytčí stáda. Účelem nově vzniklé obory tak byla obnova zvířecí populace. V parku jsou k vidění rozmanité geomorfologické celky – travnaté pláně, solné pánve a dolomitové kopce, ve kterých žijí zebry horské. Velmi důležitá je pak populace kriticky ohroženého jihozápadního nosorožce černého.
Amboseli National Park, Keňa: Severně od Kilimandžára se v Keni rozkládá národní park Amboseli. Čtyřicet tisíc hektarů s krásnými výhledy na nejvyšší horu Afriky je zřejmě nejlepším místem na světě na pozorování volně se pohybujících afrických slonů, mezi které se řadili například i z médií dobře známí jedinci Echo či Tim. Vedle slonů je Amboseli také výtečným místem pro pozorování ptáků, jichž se v bažinách parku vyskytuje více než čtyři sta druhů. Region obývají převážně Masajové, kteří drží bdělou stráž nad pytláky. Vzkvétající ekonomika oblasti však v posledních letech láká i příslušníky jiných etnik.
Volcanoes National Park, Rwanda: Hlavní výzkumný subjekt proslulé primatoložky Diany Fossey – kriticky ohrožená gorila horská – žije pouze oblasti pohoří Virunga na pomezí Rwandy, Ugandy a Demokratické republiky Kongo. Národní park Volcanoes, který byl hlavní výzkumnou základnou vědkyně, pojímá rwandskou část této oblasti, včetně pěti z osmy sopek pohoří. Na území o rozloze 160 kilometrů čtverečních žijí vedle „goril v mlze“ také ohrožení kočkodani zlatí a v parku se občas zabydlí i ojedinělý slon.
Queen Elizabeth National Park, Uganda: Zhruba sto padesát kilometrů severně od hranice s Rwandou se v Ugandě kolem jezera Edward rozkládá národní park královny Alžběty. Park byl založen v roce 1952 jako národní park Kazinga, ale o dva roky později byl přejmenován na počest návštěvě královny Alžběty II. Historie parku je však temná. Hojná stáda rozmanitých druhů zvířectva na pozadí tropické savany a kráterových jezer, kterými je park proslulý, jsou totiž důsledkem zániku domorodého etnika Basongora. Populaci tohoto pastorálního lidu zdevastovala v roce 1921 epidemie spavé nemoci a také dobytčího moru ve stádech, zbytek obyvatel byl následně vyhnán přes hranice do sousední Demokratické republiky Kongo koloniálními edikty ustanovujícími zvířecí obory.
8
Fotogalerie

Fotogalerie: Dechberoucí africké přírodní rezervace

Přírodní krásy afrického kontinentu jsou zdánlivě nekonečné. Od středomořských pobřeží přes bájné písky Sahary až po tropické srdce kontinentu přechovává Afrika jednu z nejrozmanitějších kolekcí života na planetě. Nejedná se však o žádný ráj na zemi – v boji za ochranu přírody proti klimatickým změnám, politickým bouřím či hrozbě pytláků stojí v první řadě národní přírodní parky a rezervace, jejichž historie je často poznamenána koloniálními praktikami. Na ty nejvýznamnější rezervace se podíváme v komentované fotogalerii.