Švestkový rytíř z Francie

108svestkovyrytir.jpg
Pavla Apostolaki, Středa, 24. února 2016
Z Akvitánie, z třetího největšího regionu země galského kohouta, teče nový produkt, po kterém dychtí zejména Američané a Japonci – švestkový olej.

Za rozsáhlé sady plné peckovic vděčí okolí města Agen Římanům, kteří ve své provincii „Gallia Narbonensis“ vysázeli první stromy. Modrofialového pokladu se pak ve středověku ochotně ujal benediktinský klášter a oblast 140 km2 jihovýchodně od Bordeaux proměnil v ovocnou velmoc. Mniši plody pozdního léta dokonce sušili a z přístavu na řece Garonně exportovali na pramicích do Bordeaux. Švestky byly totiž vynikajícím zdrojem energie a vitaminů pro námořníky francouzské královské flotily, plující po Atlantiku za dobýváním kolonií v Americe.

Déšť plný peckovic

Až 10metrové slivoně žádají důkladnou péči: od přípravy půdy přes prořezávání větví až po ochranu kmenů proti okusu. Také chtějí pravidelný přísun vody, a tak moderní ekologický systém zavlažování někdy kompenzuje rozmary přírody. Aby farmáři získali co nejvyšší výtěžnost, umístí po rozpuku bílých květů v sadech včelí úly. Hmyz se postará o opylení a jeho majitelé navíc získají med. Sklizeň plodů pak nastává od poloviny srpna do poloviny září. Farmáři ji provádí mechanicky za pomoci setřásače – velké hydraulické ruky, jež pevně sevře kmen a zatřese jím.

Z koruny se okamžitě spustí déšť švestek do plachty, z níž putují do pásového přepravníku. Poté švestky ve zpracovatelském závodě automatická linka pečlivě omyje, měkkou dřeň oddělí od pecek a vyjme jádra. Z nich mechanický lis začne zastudena lisovat olej, který projde filtrací. Tím se odstraní poslední zbytky mikroorganismů. Hutnou tekutinu výrobce uloží do chladíren, kde je chráněna před světlem a udržuje si své výjimečné vlastnosti. Olej nakonec stočí do balení různých velikostí, podle toho, zda je určen pro kosmetický průmysl, potravinářský nebo jako doplněk výživy.

„V okolí Agenu pěstuje švestky 1350 farem. Tím zajišťujeme přes 70 procent celkové produkce v celé Francii,“ říká Jean-Pierre, jehož rodinný podnik se výrobou olejů zabývá již přes čtrnáct let.

Švestkoví rytíři

To, že zemědělci „černé zlato Akvitánie“ milují, dokládá i fakt, že v roce 1969 založili sdružení Chevaliers du Pruneau d‘Agen. Švestkoví rytíři, jejichž posláním je propagovat toto zdravé ovoce, často pořádají přátelská setkání. Během nich samozřejmě dochází k hojné konzumaci čerstvých nebo sušených švestek a také k přípitkům na další hojnou sklizeň.

Všichni členové spolku šíří mimo jiné etiketu stolování a zasvětí vás do tajů francouzské gastronomie. Ovšem olej vonící po marcipánu je také žádaný u kosmetických firem vyrábějících bioprodukty. Přidávají jej do balzámů na rty, do krémů na holení, mýdel a šamponů.


OLEJ ZE ŠVESTKOVÝCH JADER

  • Obsahuje kyselinu olejovou, linolenovou, vitaminy skupiny B, E a beta-karoten.
  • Dává pleti hebkost, výživu a hydrataci, regeneruje poškozenou kůži.
  • Dokresluje chuť cukrovinek, krémů, zmrzlin, sorbetů, dodává aroma bílému masu, sushi, rybám, korýšům, mořským plodům nebo slouží k ochucení zeleninových salátů.
Sdílej článek dalším cestovatelům
Článek patří do rubriky: Zkrátka

Komentáře

Přečtěte si další podobné články