Rudá pole v Massachusetts

108brusinky2.jpg
Autor článku: Pavla Apostolaki, Čtvrtek, 31. prosince 2015
Autor fotografií: Profimedia.cz
Na podzim se na východním ocase státu Massachusetts rozlije červené moře. V místech, kde z ledovcových usazenin před více než deseti tisíci lety vznikla přírodní rašeliniště, vyraší brusinky, přinášející zdraví a půvab.

Vyhloubeniny naplněné vodou a organickými látkami tvoří ideální prostředí pro růst výjimečných kuliček. Není však jen tak ledajaké, protože „rodilé Američanky“ jsou značně vybíravé. Daří se jim pouze v relativně kyselých půdách s pH 4–5. Navíc vyžadují nepropustná lůžka zeminy vrstvená z písku, z rašeliny a štěrku s dostatečným přísunem čerstvé vody.

Z bitevního pole na brusinkové

S pěstováním drobného ovoce začal v městečku Dennis kolem roku 1816 kapitán Henry Hall. Veterán z americké války za nezávislost si všiml, že divoké brusinky v bažinatých oblastech rostly lépe, když na ně foukal písek z okolních dun. Šikovný farmář plazivé keříky přesadil, oplotil a pravidelně je zásoboval pískem. Jeho techniku rychle převzali i ostatní zemědělci a Massachusetts se stalo rudým rájem. Ostatně nejstarší pole na mysu Cod mají zápis v katastru více než sto padesát let a stále rodí skvělé nakyslé bobule (v Severní Americe se jich vyskytuje přes sto druhů).

Jejich sběr začíná v září a více než 90 procent mokřadního ovoce je v Massachusetts sklizeno „mokrým způsobem“. Farmáři nejprve zaplaví svá pole vodou až do výšky 45 centimetrů. Poté vyjede speciální kombajn s rotujícími nástavci na vodní hladinu a oklepe zralé brusinky z keříčků. Ty díky dutině v plodu vyplavou na povrch, odkud je dělníci odsají do zásobníků. Pak brusinky přemístí na korby nákladních aut a převezou do továrny k dalšímu zpracování. Při suché metodě pěstitelé používají mechanické sběrače, které vypadají jako velké sekačky na trávu.

V říjnu celou sklizeň završí populární brusinkové dožínky. Vždyť tržby za produkty z titěrných kuliček dosahují ve Spojených státech amerických přibližně jeden a půl miliardy dolarů. A to nejen za potravinářské produkty (šťávy, marmelády, omáčky, sušené plody), ale i za kosmetické přípravky obsahující cenný olej lisovaný z brusinkových ja­der.


OLEJ Z BRUSINKOVÝCH JADER

  • Dodává pokožce vláhu a stimuluje přirozenou obnovu kožních buněk.
  • Pomáhá při léčbě lupénky a ekzémů, hojí kožní záněty.
  • Je blahodárný pro ženy nad 45 let – zlepšuje produkci kolagenu a elastinu v pleti, a tím zpomaluje tvorbu vrásek.
Rudá pole v Massachusetts
Sdílej článek dalším cestovatelům
Článek patří do rubriky: Zkrátka

Komentáře

Přečtěte si další podobné články