Káva přímo z Afriky

014-000.jpg
redakce, Pondělí, 27. červnaec 2009
Ethiopia Café je nekuřácká kavárna na pražských Vinohradech, kousek od stanice metra A Jiřího z Poděbrad. Zde podávaná káva pochází z oblasti Yirga Chefe.

Cílem je zde vybudovat funkční sociální firmu západního modelu, která nejenže poskytuje servis na vysoké úrovni, ale při svém podnikání klade rovněž důraz na sociální odpovědnost. A jak vůbec lidé začali pít kávu? Podle legendy to všechno začalo v Etiopii. Pasáček koz Kaldi si všiml, že jeho stádo je velmi živé a aktivní poté, co se páslo na červených bobulích neznámého keře.

Bobule vyzkoušel a o svůj objev se rozdělil i s mnichy z nedalekého kláštera. Mniši si postupně začali bobule pražit a vařit z nich nápoj. Z Etiopie se káva šířila na Blízký východ prostřednictvím islámských poutníků do Mekky a Mediny. První kávové plantáže vznikly v Jemenu a později v Arábii a Egyptě. V Evropě se káva objevila ve větším měřítku až počátkem 16. století. Vznikalo mnoho kaváren, v Itálii, Velké Británii, Nizozemsku, Francii a Německu. Počátkem 18. století rozšířili Holanďané pěstování kávy do Indonésie, Francouzi na ostrov Martinik a Španělé do Střední Ameriky a Brazílie.

Sdílej článek dalším cestovatelům
Článek patří do rubriky: Zkrátka

Komentáře

Přečtěte si další podobné články