Chutná posila Osmanské říše

106boza.jpg
Autor článku: Pavla Apostolaki, Středa, 23. března 2016
Autor fotografií: Pavla Apostolaki
Jakmile studené větry z Bosporu zavanou zimu do Istanbulu, vystartují milovníci bozy do ulic. Pití kvašeného nápoje z prosa, krupice, vody a cukru každou sezonu radostně očekávají. Vychutnat si ji mohou jen pět měsíců v roce.

Hoşgeldiniz (čti hošgeldynyz),“ vítá mne prodavač v bílém obleku. Než dosednu na dřevěnou lavici starobylého krámku, nalévá mi sběračkou hustou tekutinu. Vršek pochoutky posype mletou skořicí a „panák“, který dodával sílu osmanské armádě, je hotový.

Boza slavila svůj zlatý věk v době osmanské říše a stala se jednou z hlavních obchodních komodit. Až do 16. století ji lidé mohli pít volně. Když však produkt začali po domácím způsobu zpestřovat malým množstvím opia, „tyranská boza“ vyvolala nevoli úřadů a sultán Selim II. její produkci zakázal. Svoji renesanci zažila až o tři sta let později, kdy skoro každá ulice ve „městě dvou kontinentů“ měla obchod s tímto mokem.

Ovšem Hadži Bej Sadik (čti sadyk), přistěhovalec z Albánie, chtěl připravit daleko chutnější nápoj. Proto ve sklepě svého domu experimentoval s jinou technologií, dokud nevytvořil současnou podobu tradiční delikatesy, která si rychle získala příznivce. Výrobek pak roznášel na ramenou v měděných várnicích kolem sultánského paláce. Po šesti letech konečně vydělal dost peněz na to, aby otevřel svůj první obchod. A tak v jedné z nejvýznamnějších čtvrtí v Istanbulu, obývané aristokraty a úředníky, vznikla proslulá „Vefa Bozacisi“ (čti bozadžysy).

Boza pro Atatürka

Dnes ve výrobě nápoje pocházejícího ze střední Asie pokračuje čtvrtá generace rodiny. „Měl jsem nastoupit jako ředitel hotelu ve Frankfurtu nad Mohanem, ale babička mě požádala, abych převzal rodinný podnik,“ říká současný majitel firmy Mehmet Sadik. „Naši bozu pil i Mustafa Kemal Atatürk, první prezident Turecké republiky. Pradědeček mu ji nosil do paláce Dolmabahçe (čti dolmabahče) každou sobotu,“ vypráví.

Studentský životabudič

Nápoj starý přes osm tisíc let dnes jeho příznivci najdou skoro na každém trhu, v pekárně či v obchodech s potravinami. Obsahuje bakterie harmonizující střevní mikroflóru a zlepšující trávicí funkce. Specialita s konzistencí krupicové kaše a s chutí připomínající jablečnou přesnídávku rychle zasytí, proto ji k redukci váhy využívají obézní lidé. Musejí však vypít dvě sklenky denně doplněné o „leblebi“ (praženou cizrnu).

Mok plný vitaminů A, E a skupiny B prospívá i nervové soustavě. Proto jej hojně popíjejí studenti Istanbulské univerzity připravující se na zkoušky. Pravidelnými odběrateli bezlepkového produktu jsou i sportovci a kojící ženy, kterým stimuluje tvorbu mateřského mléka.

Sdílej článek dalším cestovatelům
Článek patří do rubriky: Zkrátka

Komentáře

Přečtěte si další podobné články